Poikien leirillä sparrataan kavereita
Suomen Taitoluisteluliitto tukee poikien taitoluisteluharrastusta järjestämällä poikaleirejä, joissa eri-ikäiset pojat pääsevät treenaamaan keskenään ja kasvattamaan yhteishenkeä.
Marraskuun puolivälissä Vierumäellä leireili kahdessa ryhmässä yhteensä 13 poikaa. Pyysimme neljää SM-juniorisarjassa kilpailevaa nuorta kertomaan ajatuksiaan poikaleireistä.
Aaron Hirsimäen, 18, mielestä leirien tärkein anti on se, että ne tuovat poikia yhteen.
– Eri sarjoissa olevat nuoremmat näkevät isompia luistelijoita ja toisin päin. Tärkeintä on se, että kaikki tulevat samaan paikkaan, voidaan olla yhdessä ja tutustua sekä pitää vähän hauskaakin siinä välissä.
Toivo Kokk, joka kertoo iäkseen ”melkein 16”, sanoo saavansa leireilystä tervetullutta vaihtelua arkeen.
– Täältä saa erilaisia juttuja, vaihtelua normaaliin treenirytmiin ja semmoista virkistävää treeniä, hallitseva SM-noviisisarjan mestari listaa.
Lucas Tiilikainen näkee poikaleireillä merkitystä myös laajemmasta näkökulmasta.
– Itse ajattelen, että tällä tavoin liitto osoittaa välittävänsä meistä pojista, 17-vuotias Lucas luonnehtii.
Hänen mielestään kaikkia hyppyjä ei tarvitse oppia vielä teini-iässä. Valtter Virtasen esimerkki osoittaa, että kehityksessä voi tapahtua harppauksia vielä aikuisiälläkin.
– Tulevaisuutta ajatellen olisi tärkeää panostaa meihin nyt nuorina, kun me vielä kehitymme. Onhan huomattu, että pojat kehittyvät taitoluistelussa vasta myöhemmin tytöt.
Eteenpäin menoa ja vetoapua
Juniorisarjan SM-hopeamitalisti Lauri Lankila kertoi oppineensa marraskuun poikaleirillä kolmoisakselin. Hän ei kuitenkaan halua tehdä yhdestä hypystä liian isoa numeroa.
”Tärkeää on se, että saa erilaisia kokemuksia ja tekee asioita eri tavalla kuin kotona.”
– Tärkeää on se, että saa erilaisia kokemuksia ja tekee asioita eri tavalla kuin kotona, ei se että saavuttaa jonkun yksittäisen elementin. Silloin siitä on hyötyä myös tulevaisuudessa, 17-vuotias mikkeliläisluistelija pohtii.
Aaronin ilme paljastaa, että leirikaverin tekemä kolmoisakseli ei jäänyt muilta pojilta huomioimatta.
– Saan itse lisää motivaatiota, kun näen, missä muut menevät. Totta kai siitä on iloinen, kun näkee, että muut ovat kehittyneet. Haluan silloin itsekin päästä samaan.
Marraskuun leirillä poikia luotsasivat yksinluisteluvalmentajat Nuriya Pirogova ja Ruslan Novoseltsev. Lisäksi leirillä oli nyt myös jäätanssivalmentaja Maurizio Margaglion vetämiä tunteja. Jäätanssin harjoitteet olivat Laurin mielestä hyödyllisiä.
– Mikkelissä ei ehkä jäätanssi kukoista, mutta on sielläkin tehty monipuolisesti askeltreenejä. Oli ihan hyvä, että pääsin jäätanssiopettajan johdolla tarkastelemaan askeleita tarkemmin ja ymmärsin, mitä pieniä yksityiskohtia pystyy hiomaan vielä paremmin.
Poikien toivelistalla futista ja yhteiskoreografia
Pojat olivat pääosin tyytyväisiä leirin ohjelmaan, mutta heillä on myös uusia ideoita ja parannusehdotuksia. Heidän mukaansa leirillä tehdään enimmäkseen luisteluharjoitteita ja oheisharjoitteet ovat ”sitä pelkkää tanssia ja venyttelyä”. Samoja asioita tehdään jatkuvasti oman seuran treeneissä, kun harjoitellaan tyttöjen kanssa samoissa ryhmissä.
– Voisi olla muitakin aktiviteetteja. Täällä voitaisiin mennä vaikka pelaamaan futista tai muita pallopelejä, pojat ehdottavat.
Lucas esittää toisenkin idean, johon hän sai kipinän kesäleirillä Ranskassa: ryhmäkoreografian tekeminen.
–Laitetaan hyvä musa soimaan ja aletaan yhdessä tehdä valmentajan suunnittelemaa koreografiaa. Olen tehnyt tämän tyyppistä Florent Amodion leirillä. Se tuntui aluksi vähän hankalalta, mutta kun näin lopputuloksen, se näytti ihan mahtavalta, kun kaikki tekivät yhdessä koreografiaa ja pitivät hauskaa.
TEKSTI Jyrki Pirkkalainen KUVAT Jyrki Pirkkalainen ja Nuriya Pirogova
Psst! Seuraava poikaleiri järjestetään Vierumäellä toukokuussa 2019. Leirit on tarkoitettu silmu-, debytantti-, noviisi- sekä SM-noviisi- ja juniorisarjoissa luisteleville pojille. Lisätietoa löydät täältä.