Henkilöt

“Olen se luistelija TikTokista”

Pinja ja Joanna Kallela luovat ammattimaisesti sisältöä sosiaaliseen mediaan

13 lokakuun, 2023 Alexandra Limnell Andrek Assor, Justus Saarinen ja FeelHobby

Luistelun voi yhdistää monenlaisiin työtehtäviin, ei pelkästään valmennukseen. Entiset SM-tasolla menestyneet yksinluistelijat Joanna ja Pinja Kallela ovat onnistuneet luomaan sosiaaliseen mediaan kanavia, joiden kautta he saavat ansiotuloja.

Moni muistanee Pinja ja Joanna Kallelan nimet yksinluistelun tuloslistoilta viime vuosikymmeneltä. Tamperelaissiskoksilla oli tapanaan sijoittua SM-junioreiden mestaruuskilpailuissa kärkiviisikkoon, ja Joannalla on plakkarissa myös juniorisarjan Pohjoismaiden mestaruus sekä SM-seniorimenestystä.

Nykyään Pinja, 26, työskentelee pääasiallisesti toimintaterapeuttina kun taas Joanna, 24, viimeistelee kauppatieteen opintojaan. Luistelu ei ole kummallakaan täysin jäänyt: Pinja sekä valmentaa että harjoittelee tamperelaisseura Varala-tiimissä ja yhdessä Kallelat järjestävät tehopäiviä ja tarjoavat luisteluvalmennusta liikunnan suoratoistopalvelu FeelHobbyn kautta.

Kallelan sisarukset tarjoavat muun muassa luisteluvalmennusta liikunnan suoratoistopalvelu FeelHobbyn kautta.
Kallelan sisarukset tarjoavat muun muassa luisteluvalmennusta liikunnan suoratoistopalvelu FeelHobbyn kautta.

Pinjaa ja Joannaa yhdistää luistelutaustan ja geenien lisäksi se, että kumpikin luo ammattimaisesti sisältöä sosiaaliseen mediaan. Sometyöt juontavat juurensa jo parivaljakon lapsuuteen. Pinja perusti yläasteikäisenä blogin, jonne hän kirjoitti lifestyle-tyylisesti kuulumisiaan. Kirjoittaminen ei ollut tavoitteellista, mutta esimerkiksi luistelusisällön jakaminen on säilynyt niiltä päiviltä nykyhetkeen. Joanna kertoo innostuneensa Pinjan tavasta inspiroida muita ja perusti hänkin blogin, jonne kirjoitti muun muassa kisamatkoistaan ja treeneistään.

– Meillä se on usein mennyt niin, että jos yksi tekee jotain, niin toinenkin kiinnostuu. Me inspiroidaan toinen toisiamme, Pinja naurahtaa.

Näin kävi myös, kun Joanna liittyi videopalvelu Tiktokiin keväällä 2020. Joannan huumoripainotteiset videot saivat nopeasti paljon katsojia, minkä hän uskoo osittain johtuneen siitä, ettei palvelussa ollut vielä niin paljon aktiivisia sisällöntuottajia. Joanna kertoo, että aloitti videoiden tekemisen puhtaasti omaksi ilokseen ja koronan tyhjentämän kalenterin täytteeksi, mutta tavoitteet astuivat pikkuhiljaa kuvaan.

– Huomasin, miten potentiaalinen kanava TikTok on. Ajattelin, että jos kerran saan kerättyä ison yleisön ja jos pystyn jatkamaan pitkään, on hyvin mahdollista kaupallistaa tää juttu.

Hieman myöhemmin samana vuonna myös Pinja löysi tiensä TikTokiin, ja pian kummankin tilin suosio niin sanotusti räjähti ja kaupallisten yhteistöiden tekeminen alkoi. Niiden ansiosta Joanna elättää itsensä sisällöntuotannolla ja uudelleen luistelun kilparyhmässä aloittanut Pinja pystyy muun muassa kustantamaan harjoittelunsa.

Pinja Kallela kilpailee jälleen tauon jälkeen.
Pinja valmentaa ja harjoittelee Varala-tiimissä Tampereella. Tiktokissa hänellä on lähes 45000 seuraajaa.

Luistelu osana somekanavia

Vaikka kumpikaan luistelijoista ei alunperin brändännyt itseään sosiaalisessa mediassa urheilijaksi, löysi rakas harrastus tiensä sekä Pinjan että Joannan videoille. Musiikkiakin julkaissut Pinja päätti rajata sisältönsä luistelun ja toimintaterapian aihealueisiin siinä missä Joanna jakaa arkeaan monipuolisemmin.

– Mua alettiin tunnistaa luistelijana. Ulkona saatettiin tulla moikkaamaan, että hei, sä olet se luistelija TikTokista, Pinja kertoo.

Uutta sisältöä syntyy toisinaan spontaanisti, mutta luisteluvideoita Kallelat suunnittelevat usein etukäteen ja myös auttavat toisiaan niiden kuvaamisessa. Niin ikään yhteistyövideot täytyy suunnitella huolellisesti. Siskokset toteavatkin, että videoiden ideointi ja kuvaaminen on aikaavievää, ja arkea helpottaakseen he ovat palkanneet assistentin hoitamaan myyntityötä.

”Kehitys on menossa siihen, että kun on aktiivinen ja on henkilöbrändi ja yleisö, niin sponsorit kyllä kiinnostuvat.”

Joannan pääfokus on tällä hetkellä opiskelussa ja Pinjan toimintaterapeutin työssä, mutta kummallakin on tavoitteena laajentaa sometoimintaansa. Pinja pohtii, voisiko urheilijana saada yrityssponsorin, vaikka ei kilpaile maailman huipulla. Sponsorin avulla hän pystyisi siirtämään fokustaan toimintaterapiasta luistelemiseen ja sen jakamiseen. Vaikuttajamarkkinoinnista kandidaatintutkielmansa kirjoittanut Joanna kommentoi, että sponsoriunelma on ehdottomasti realistinen.

– Kehitys on menossa siihen, että kun on aktiivinen ja on henkilöbrändi ja yleisö, niin sponsorit kyllä kiinnostuvat, hän kuvaa.

Ex-taitoluistelija Joanna Kallela tuottaa sisältöä ammattimaisesti sosiaaliseen mediaan.
Joanna Kallela kertoo, että aloitti videoiden tekemisen omaksi ilokseen, mutta se muuttui tavoitteellisemmaksi pikkuhiljaa. Nyt seuraajia on jo yli 115000.

Positiivinen palaute kannustaa työssä

Sosiaalisen median tekemisessä siskoksia kiehtoo yleisön innostaminen ja auttaminen, etenkin luistelussa. Se että joku kertoo oppineensa jotain videoiden avulla motivoi jatkamaan. Pinjalta ja Joannalta saatetaan pyytää vinkkejä esimerkiksi kaksoisaxeliin.

– Etenkin nuorille videot voivat merkitä todella paljon ja sitä voi toimia vähän kuin esikuvana, Pinja pohtii.

”Somesta on saanut niin hyvää palautetta, että se on varmistanut uskoa itseeni ja tuonut rentoutta itseä kohtaan.”

Pinja kertoo taipuvansa helposti muiden miellyttämiseen, mutta sanoo somen tekemisen kautta oppineensa olemaan välillä myös välittämättä siitä, mitä muut ajattelevat.

– Somesta on saanut niin hyvää palautetta, että se on varmistanut uskoa itseeni ja tuonut rentoutta itseä kohtaan.

Joanna yhtyy Pinjan ajatuksiin itseluottamuksesta ja korostaa myös erilaisten työmahdollisuuksien lisääntymistä. Molemmat iloitsevat sitä, että sosiaalinen media on tuonut uusia ihmisiä ja kokemuksia.

– Tavoitteenani on pystyä jatkossakin työllistämään itseni somen kautta. Haluaisin laajeentaa toimintaa YouTuben ja Instagramin puolelle vahvemmin, Joanna Kallela kertoo tulevaisuuden suunnitelmistaan.

Pinja kertoo tajunneensa, että auttamisen halua voi toteuttaa videon välityksellä toimintaterapeutin työn lisäksi. Kummankin työkuviot ovat moninaiset, mutta tarmoa inspiroivan sisällön tuottamiseen löytyy.