Henkilöt

Penkeistä kiinni – nyt mennään!

13 kesäkuun, 2017

Miesten kilpailuissa on nähty tällä kaudella häkellyttävä määrä erilaisia neloishyppyjä. Ohjelmien tekninen ja fyysinen haastavuus ovat nousseet ennennäkemättömälle tasolle. Kuka viidestä suosikista onnistuu pitämään paketin kasassa Helsingin MM-kisajäällä?

Viimeiset pari kilpailukautta kysymys on kuulunut: riittääkö edes puhdas suoritus, jos haluat haastaa Yuzuru Hanyun. Ei kuulu enää. Helsingissä nähdään kuun vaihteessa äärimmäisen jännittävä miesten kilpailu, jossa useammalla luistelijalla on mahdollisuus juhlia mestarina.

Vaikka olympiavoittaja Hanyu on vasta 22-vuotias, hänen kannoilleen ovat nousseet nuoret hyrrät Nathan Chen ja Shoma Uno. Eikä meidän sovi unohtaa kaksien edellisten kisojen mestaria Javier Fernandezia ja kolminkertaista maailmanmestaria Patrick Chania.

Mikä maukkainta, jokaisella viidellä kärkinimellä on omat vahvuutensa ja heikkoutensa, minkä takia kilpailusta ei tule puuttumaan draamaa ja jännittäviä käänteitä.

Yuzuru Hanyu, Japani

Kun Yuzuru Hanyu päättää vapaaoh-jelmasuorituksensa Pasilan areenassa lauantaina 2. huhtikuuta, jää peittyy Nalle Puh -pehmoleluista. Japanilainen mestari on se luistelija, joka vetää perässään Helsinkiin suurimman faniryhmän.

Hanyu on tällä kaudella hiukan hapuillut kilpailuissa. Lajin ME-mies (kokonaistulos 330,43) ei ole vielä yltänyt kokonaisuuden osalta parhaimpaansa, vaikka on toki päässyt yli 300 pisteen rajan.

Hanyu toi täksi kaudeksi kisajäille kaksi uutta ohjelmaa sekä neloisritin ensimmäisenä miehenä lajin historiassa.

Japanilainen on edelleen kilpailun suurin suosikki, jos pystyy hyödyntämään kaiken osaamisen. Hanyun kohdalla tuo kaikki nimittäin tarkoittaa ihan kaikkea alkaen siitä, että hänellä on tuoda kisajäälle kaksi tunnelmaltaan täysin erilaista koreografiaa. Hanyu sijoittuisi kilpailussa korkealle jopa näytösohjelmallaan, joka alleviivaa luistelijan taidokkuutta ilmentää luistelullaan musiikkia.

Kahden edellisen vuoden maailmanmestari Javier Fernandez on Helsingissä tiukan kisan edessä.

Javier Fernendez, Espanja

Viisinkertainen Euroopan mestari, hallitseva MM-ykkönen on kirjoittanut viimeisten kymmenen vuoden aikana uskomatonta tarinaa.

Vielä ensimmäisissä MM-kilpailuissaan 2007 espanjalaisen nimi löytyi sieltä, mistä pienten luistelumaiden edustajien nimet yleensä löytävät: sijalta 35. Kaksissa edellisissä kisoissa edes harjoituskaveri Hanyu ei ole pystynyt kukistamaan Fernandezia.

Fernandez on tällä kaudella antanut ymmärtää, ettei jatka kilpailemistaan enää vuositolkulla.

– Tunnen itseni vanhaksi ja hiukan väsyneeksi, pian 26 vuotta täyttävä luistelija myönsi ennen GP-finaalia.

Fernandez on tehnyt valtaisan urotyön nostaessaan taitoluistelun esiin Espanjassa. Kuningasperhe on pannut merkille luistelijan suoritukset: jokaista arvokisavoittoa on seurannut onnittelukirje ja viime huhtikuussa kuningas Felipe VI ja kuningatar Letizia kutsuivat hänet vierailulle kotipalatsiinsa.

Tulevassa mestaruustaistossa Fernandezin puolesta puhuvat niin kokemus kuin tasavahva ohjelmapaketti.

Nathan Chen, Yhdysvallat

Me suomalaiset saimme nähdä jo lokakuussa, mitä tuleman pitää. Nathan Chen ponnisti Espoossa nelosina niin lutzin kuin flipin.

Hiljattain neljän maanosan mestaruuskilpailuissa vasta 17-vuotias yhdysvaltalainen jatkoi siitä, mihin oli maansa mestaruuskilpailuissa aiemmin yltänyt: teki ensimmäisenä luistelijana vapaaohjelmassa viisi onnistunutta neloishyppyä.

Pohjoisamerikkalainen taitoluisteluväki on seurannut Cheniä aivan pikkupojasta lähtien, mutta silti räjähdysmäinen nousu miesten kärkeen on yllättänyt. Vieläpä, kun Chen joutui sivuun jäiltä kesken viime kauden viideksi kuukaudeksi lonkkavamman takia.

Neljän maanosan kisoissa ottamansa voiton jälkeen Chen kertoi, kuka innosti häntä harjoittelemaan raivoisasti nelosia. Mallia näytti Helsingissäkin kärkisijoista kamppaileva Kiinan Jin Boyang.

Chenin erinomaisen hyppytekniikan takana on tiivis työskentely Rafael Arutunianin kanssa. Tosin Finlandia Trophyssa hänet nähtiin Marina Zuevan oppilaana. Chen jakaa harjoittelunsa näiden kahden erilaisen valmentajan kesken Kaliforniassa ja Michiganissa.

Hypyt tuovat Chenille kasan pisteitä, mutta kehittymisen varaa taitavalla nuorukaisella on vielä koreografian ja ilmaisun puolella.

Japanin Shoma Uno on kilpaillulut kevätkauden aikana poikkeuksellisen paljon. Saa nähdä, miten miehen kunto kestää MM-kisoissa.

Shoma Uno, Japani

Shoma Uno itki vuolaasti viime vuoden MM-kilpailujen päätteeksi, kun nuorukaisen MM-debyytti aikuisten tasolla päättyi pettymykseen ja seitsemänteen sijaan.

Tällä kaudella Uno on esiintynyt nousujohtoisesti ja tuonut jäälle uusia elementtejä, kuten neloisritin flipin kaveriksi.

Kuukausi sitten 19-vuotias japanilainen sekoitti pakkaa tekemällä neljän maanosan mestaruuskisojen harjoituksissa kolmoisaxelin ja neloistulpin lennokkaita yhdistelmiä. Minne nämä nuoret taiturit vielä yltävätkään, on moni lajikonkari joutunut tänä talvena parkaisemaan suustaan.

Uno on nuoresta iästään huolimatta ollut aina vahva ja karismaattinen esiintyjä. Hänen kohdallaan haasteena on oikeastaan ollut pitää paketti kasassa ja alastulot alavilla mailla. Unolla on taipumusta kiertyä jengalle laskeutuessaan takaisin jäälle.

Patrick Chan, Kanada

Miesten kilpailun mitalisuosikeista yhdellä viidestä tekee eniten tiukkaa neloishypyissä, mutta loppu onkin sitten silkkaa luksusta. Viisikon vanhimman, 26-vuotiaan Patrick Chanin kohdalla katse kannattaa aina ja ikuisesti kiinnittää kaariluistelun vaivattomuuteen. Chan ei juuri turhia sirklaile tai seiso kahdella jalalla – miehen perusluistelu on sulaa kultaa samoin kuin kyky sitoa liike musiikkiin.

Vapaaohjelman kohdalla kanadalaisen musiikkina soi vieläpä joukkuekaveri, pariluistelun maailmanmestarin Eric Radfordin teos The Journey.

Chan hallitsee nelosista varmasti ainoastaan tulpin ja on yrittänyt tällä kaudella vakiinnuttaa ohjelmistoonsa myös salchowin. Jos joltakin, juuri Chanilta vaaditaan puhdasta ohjelmaa taistelussa varmempia hyppääjiä vastaan.

teksti ja kuvat Elina Paasonen
Taitoluistelu-lehti 2/2017

[divider]Miesten Top 10[/divider]
1. Nathan Chen USA 307.46
2. Yuzuru Hanyu JPN 303.71
3. Shoma Uno JPN 303.68
4. Javier Fernandez ESP 294.84
5. Patrick Chan CAN 279.72
6. Boyang Jin CHN 278.54
7. Denis Ten KAZ 269.26
8. Jason Brown USA 268.38
9. Adam Rippon USA 267.53
10. Maxim Kovtun RUS 266.80