OLK:n Tähtitytöt
”Olemme tottuneet pitkiin kisamatkoihin”
Muodostelmaluistelun kansallisten sarjojen loppukilpailu luisteltiin viikonvaihteessa Trio Areenalla Tikkurilassa. Jäähallin aulassa pörrää iloinen tyttöporukka. Selässä olevista narurepuista paljastuu, että kyseessä ovat Oulun Luistelukerhon Tähtitytöt-minorijoukkueen luistelijat Aini Antikka, 13, Mindi Kuusisto, 12, Emmi Myllykangas, 12, ja Inka Roiha, 12. Nelikko on luistellut aamupäivällä kauden viimeisen kisansa ja odottaa jo palkintojenjakoa – ja vähän jo kotimatkaakin.
– On ollut tosi kiva reissu, vaikka tänään ei ollut paras päivämme, Inka kertoo.
OLK:n päävalmentaja Janniina Pärssinen liittyy keskusteluun ja kertoo, että jää oli ollut tänään Tähtitytöille liukas ja ohjelmaan oli tullut neljä muksahdusta. Kopissa oli valmentajan mukaan ollut vähän apea fiilis kisan jälkeen, mutta nyt pettymyksestä ei näy jälkeäkään. Kokeneet reissaajat kertovat iloisesti, millaista on harrastaa muodostelmaluistelua Pohjois-Pohjanmaalla, missä lähin toinen minorijoukkue on kolmen tunnin automatkan päässä Rovaniemellä.
Pitkiä kilpailumatkoja
Tähtitytöt ovat osallistuneet tällä kaudella viiteen kilpailuun, joista vain yksi on ollut kotikaupungissa Oulussa. Muutoin matkaa on taitettu bussilla kisoihin 3700 kilometriä pääkaupunkiseudulle, Jyväskylään ja Kuopioon. Kun muut kauhistelevat pitkiä kilpailumatkoja, oululaistytöt kertovat olevansa rutinoituneita reissaajia.
– Olemme tottuneita pitkiin välimatkoihin, emmekä mieti, että hitsi, kahdeksan tuntia bussissa. Matkat menevät yleensä nopeasti: kuuntelemme musiikkia, katsomme Netflixiä, juttelemme ja syömme, Emmi kertoo.
”Olemme tottuneita pitkiin välimatkoihin, emmekä mieti, että hitsi, kahdeksan tuntia bussissa.”
Kun peppu meinaa puutua, tytöt paljastavat nousevansa salaa seisomaan tai hiipivänsä vessaan jaloittelemaan.
– Bussikuski ei anna meidän seisoskella käytävillä, joten pääsemme paremmin jaloittelemaan vain tauoilla, joita on yleensä kaksi Helsinkiin päin tullessa, Aini sanoo.
Päävalmentaja kertoo, että viisi kilpailua kaudessa on aika maksimi määrä.
– Kyse on ajasta ja rahasta. Matkustamiseen menee aina päivä, joten peräkkäisinä viikonloppuina emme voi lähteä kisaamaan. Hotelliyöpymisiinkin ja muihin matkakuluihin palaa kohtuullisen paljon rahaa.
Omassa rauhassa
Muodostelmaluistelu voi hyvin Oulussa. Janniina Pärssinen kertoo, että OLK:ssa on isot joukkueet. Tähtityttöjenkin riveissä on 28 vuosina 2005–2008 syntynyttä tyttöä. Pääkaupunkiseudulta kotoisin oleva Pärssinen naurahtaa, että töitä saa tehdä kaikessa rauhassa.
– Olemme Oulussa vähän eristyksissä muista seuroista ja joukkueista. Kauden ensimmäisissä kisoissa on hauska nähdä, missä mennään ja mitä muut ovat tehneet.
Oulun kaupunki tukee vahvasti nuorisourheilua ja alle 18-vuotiaiden jäävuorot ovat ilmaisia. Näin minorijoukkueenkin budjetti pysyy kohtuullisena, vaikka kisamatkat nielaisevat siitä suuren osan. Kausi maksaa luistelijalle noin 3500 euroa.
Pärssinen kertoo, että Tähtitytöt harjoittelevat jäällä neljä kertaa viikossa, minkä lisäksi joukkueella on oheistreenejä ja pienryhmävalmennusta. OLK:n hallitus on linjannut, että jäällä pitää olla yksi valmentaja kymmentä tyttöä kohden. Tällä taataan hyvä valmennus kaikille – myös niille, jotka eivät ole kuviossa.
Päävalmentaja kehuu suojattiensa motivaatiota ja joukkueen yhteishenkeä. Tytöt ovat tunteneet toisensa pitkään ja viihtyvät yhdessä.
– Parasta muodostelmaluistelussa on yhdessä tekeminen ja onnistuminen, Inka kertoo.
– On ollut kiva saada uusia kavereita, Mindi lisää.
Minoriluistelijoiden tulevaisuuden haaveina on luistella oman seuran SM-junioreissa ja sen jälkeen SM-senioreissa.
– On tärkeää, että tytöillä on esikuvia omassa seurassa. Junnujoukkueemme Stella Polaris luisteli upeasti SM-kilpailuissa kuudenneksi, Pärssinen sanoo.