Henkilöt

Oppia kisakatsomosta

7 kesäkuun, 2017

Taitoluistelun MM-kilpailut käydään ensi viikolla Helsingissä. Suomalaisvalmentajille ja -luistelijoille avautuu mahdollisuus päästä seuraamaan maailman huippujen harjoituksia kilpailuviikon aikana. Odotan innolla ja mielenkiinnolla tätä upeaa tilaisuutta.

Taitoluistelun MM-kilpailut käydään ensi viikolla Helsingissä. Suomalaisvalmentajille ja -luistelijoille avautuu mahdollisuus päästä seuraamaan maailman huippujen harjoituksia kilpailuviikon aikana. Odotan innolla ja mielenkiinnolla tätä upeaa tilaisuutta.

Mitä hyötyä voisi olla valmentajana ja luistelijana harjoitusten seuraamisesta?

Harjoituksissa luistelijat tutustuvat kisa-areenaan, tunnustelevat jäätä, haistelevat tunnelmaa ja viimeistelevät elementtejä sekä koreografiaa varsinaista kisaa varten. Uskoakseni tärkeintä on saada itsevarma ja hyvä fiilis kilpailuun, sillä varsinainen työ on tehty jo omalla kotikentällä.

Mielenkiintoista on nähdä, miten eri tavoin luistelijat hyödyntävät harjoitukset. Nuorena valmentajanalkuna minulla ei vastaavanlaisia kokemuksia vielä useita ole.

Jokaisella urheilijalla on varmasti oma tapansa valmistautua kauden tärkeimpään kilpailuun. Käyttävätkö kaikki luistelijat ylipäätään jokaisen mahdollisuuden päästä jäälle? Missä kunnossa hallitsevat mestarit ja heidän haastajansa ovat? Odotan myös, että harjoituksissa voi nähdä jotain sellaista, mitä kilpailusuorituksessa luistelija ei pysty tai saa tehdä.

Kiinnostavaa on seurata kilpailuviikon harjoitusten toistomääriä, ohjelmakokonaisuuksia, valmentajan merkitystä luistelijalle sekä sitä, miten luistelijat ja valmentajat reagoivat eri tilanteisiin. Kuka saa itsestään parhaan irti ja mitkä asiat vaikuttavat onnistumiseen? Harjoituksissa näkee varmasti tukun erilaisia persoonia ja tapoja harjoitella, valmentaa ja käyttäytyä.

Toivon saavani harjoitusten seuraamisesta työkaluja omaan valmennustyöhöni: erilaisia harjoitteita, uusia ideoita, tunnin rakenteita, harjoittelun painotuksia, yllätyksellisyyttä ja vahvistusta omaan tekemiseen. Myös koreografioiden ja esiintymisen seuraaminen harjoitustilanteessa on mielenkiintoista. Pystyvätkö luistelijat luomaan myös harjoituksissa tunnelman ohjelmaa luistellessaan? Miten tämä kaikki muuttuu ja näkyy kisatilanteessa?

Luistelijoille harjoitusten seuraaminen on ainutlaatuinen ja varmasti mieleenpainuva mahdollisuus.

Edellisistä Suomessa järjestetyistä taitoluistelun MM-kisoista on lähes 20 vuotta. Silloin avajaisissa esiintyneenä ja kilpailuja seuranneena luistelijana muistan vieläkin, kuinka sain kisoista lisäpuhtia omaan harjoitteluuni, ja tavoitteet sekä unelmat kirkastuivat.

Harjoituksissa näkee paljon onnistuneita elementtejä, joiden avulla omat mielikuvat oikeista suorituksista vahvistuvat. Katsomosta käsin saattaa löytyä myös esikuva tai toinenkin.

Mielenkiintoista on nähdä, miten esikuva harjoittelee, käyttäytyy, kohtelee kisakumppaneita, valmentajaa ja kisajärjestäjiä. Olisiko näistä jotain mitä voisi ottaa omaan harjoitteluun ja käyttäytymiseen? On tärkeää, että nuorilla luistelijoilla on hyvä esikuva, jonka esimerkkiä voi seurata ja tavoitella.

Toivottavasti kilpailijat pysyvät terveinä, jotta pääsemme nauttimaan mahdollisimman kovatasoisesta ja onnistuneesta kilpailusta. Mahtavaa kisaviikkoa kaikille lajin ystäville!

[divider]Kärkipiikki[/divider]

Kärkipiikki-kolumnipalstalla tunnetut suomalaiset ammattivalmentajat ja valmennuksen asiantuntijat pohtivat lajiimme ja sen valmennukseen
liittyviä ilmiöitä.

Elina Ikonen (o.s. Vesamäki) on takavuosien tuttuja maajoukkueluistelijoitamme. Hän aloitti työt lajivalmennuksen parissa vuonna 2007 ja työskentelee nykyisin Etelä-Vantaan Taitoluistelijoissa yksinluistelun päätoimisena valmentajana. Hän on kouluttautunut myös lajin arviointiin, tekniseksi spesialistiksi.

Taitoluistelu-lehti 2/2017