Henkilöt

Natasha McKay – erikoisuus kisajäillä

18 lokakuun, 2018

Ison-Britannian mestari Natasha McKay on erikoisuus taitoluistelun kisajäillä. Moni lajiin vihkiytynyt on saattanut hieraista silmiään nähdessään hänet ensi kertaa jäällä: nainenhan pyörii hypyissään eri suuntaan kuin pirueteissa. Miten se on mahdollista? Asiaa oli pakko käydä kysymässä Finlandia Trophyssa luistelijalta itseltään.

Kuten laji-ihmiset tietävät, suurin osa taitoluistelijoista pyörii hypyissä ja pirueteissa vastapäivään, vähemmistö myötäpäivään. Skotti Natasha McKay hyppääkin hypyt myötäpäivään, mutta pyörii piruetit vastapäivään.

”Kun olin lapsi, hypin yhteen suuntaan ja tein piruetit toiseen. Valmentajat yrittivät muuttaa sitä, mutta halusin silti jatkaa näin.”

Suomalaisyleisölle 23-vuotias skotti on käynyt esittäytymässä keväällä 2017 MM-kilpailuissa Helsingissä ja syksyllä 2018 Finlandia Trophy Espoossa.

– Kun olin lapsi, hypin yhteen suuntaan ja tein piruetit toiseen. Valmentajat yrittivät muuttaa sitä, mutta halusin silti jatkaa näin. Minulle tämä on luontevaa. Tiedän toisenkin luistelijan, joka tekee näin, hänkin on Isosta-Britanniasta. Muuten en ole kuullut muista, McKay kertoo erityispiirteestään.

Kulttuurit vaihtelevat – pyörimisessäkin

Suomessakin on tavallista, että pienet luistelijat opettelevat alkuvaiheessa pyörimistä molempiin suuntiin. Ennen pitkää valmentajan tarkka silmä kuitenkin huomaa, mikä on lapsen luontaisempi rotaatiosuunta. Kun hyppyihin ja piruetteihin lisätään kierroksia, niitä harjoitellaan enää vain vahvempaan suuntaan. Kisoissa näkeekin enää vain joko-tai-pyörijöitä.

Skotti Natasha McKay hyppää hypyt myötäpäivään, mutta pyörii piruetit vastapäivään.

Pyörimissuunnassa on toisaalta myös kulttuurieroja. Esimerkiksi venäläisissä ja kiinalaisissa huippuluistelijoissa ei ole lainkaan ”vähemmistön” edustajia, vaan he kaikki pyörivät enemmistön suuntaan eli vastapäivään. Konkarivalmentaja Sirkka Kaipion mukaan syitä ilmiöön voi vain spekuloida, mutta sen taustalla lienee ryhmävalmennuksen perinne ja jatkoon pääsijöiden valinta. Sen sijaan Pohjois-Amerikasta, missä taitoluisteluvalmennus on paljolti yksityisopetusta, tulee usein myötäpäivään pyörijöitä. Heihin lukeutuu muun muassa hallitseva naisten maailmanmestari, kanadalainen Kaetlyn Osmond.

Kaipio muistuttaa lisäksi, että moni luistelija osaa kyllä tehdä piruetteja kumpaankin suuntaan. Siitä on myös etua nykyisessä arvostelujärjestelmässä. Esimerkiksi yhdistelmäpiruetissa voi napsia lisäpisteitä vaihtamalla pyörimissuuntaa jalanvaihdon yhteydessä.

TEKSTI Jyrki Pirkkalainen KUVAT Antti Lehto