Henkilöt

Muodostelman lähettiläinä Turkissa

28 syyskuun, 2017

Roosa Nyqvist, Emilia Valkeinen ja Ria Lyttinen päättivät kilpauransa Marigoldissa keväällä. Kesällä he nappasivat luistimet laukkuun ja lensivät lajin lähettiläinä Turkkiin, jossa muodostelmaluistelun suosio kasvaa räjähdysmäisesti.

Roosa Nyqvist leiriläisten halauksessa.

Vielä kolme vuotta sitten Turkissa oli vain kolme joukkuetta. Päättyneellä kaudella muodostelmaluistelua harrasti 235 luistelijaa 15 joukkueessa minoreista ja noviiseista junioreihin, senioreihin ja sekajoukkueisiin.

Kehitystä Turkissa hidastaa jäähallien vähyys, sillä kunnollinen jäähalli on vain neljässä kaupungissa.

Suomalaiset luistelijat kuljetti opastustehtäviin Turkkiin puhdas sattuma.

Emilian yhteys turkkilaiseen valmentajaan Neȿe Olcayhin syntyi vuosia sitten hänen lomaillessaan maassa. Kun Emilia lähti keväällä lomalle Izmiriin, hän kysyi Neȿeltä, voisiko hän ottaa luistimet mukaan. Yllättäen jäälle tuli yhtä aikaa Emilian kanssa myös nuoria muodostelmaluistelijoita, joita Emiliaa pyydettiin hieman auttamaan. Syntyi ajatus opetussessiosta myöhemmin kesällä.

Emilia oli valmis tulemaan ohjaushommiin viikonlopuksi, mutta olisi helpompi näyttää ja neuvoa, jos mukana olisi pari muuta luistelijaa. Turkin päässä asiaa järjesteltiin, ja kolmikolle lähetettiin matkaliput.

Tytöt kuvittelivat opastavansa yhden joukkueen luistelijoita, mutta paikalla olikin useammasta joukkueesta 65 luistelijaa ja joukko valmentajia. Mukana oli myös Turkin maajoukkueen Team Vizyonin jäseniä.Tapahtuma, jonka järjestelyissä oli myös Turkin taitoluisteluliitto mukana, oli saanut nimekseen komeasti seminaari.

Suomalaisille kävi selväksi, että suurin puute Turkissa on valmentajien valmennuksessa. Heiltä puuttuu tietoa, jota he kovasti janosivat suomalaisilta. Luistelijoilla on kiihkeä halu kehittyä. He halusivat tietoa vaikeimmista nostoista, ravinnosta ja oheisharjoítteista.

Turkkilaiset toivovat jatkoa yhteistyölle suomalaisten kanssa.

– Jääolot maassamme ovat huonot. Esimerkiksi seniorijoukkueellani on jäätä neljä tuntia viikossa. Opin paljon näissä kahdessa päivässä. Odotan, että suomalaiset tulisivat uudestaan, sillä tällaiset seminaarit ovat meille arvokkaita, totesi valmentaja Caner Calik, entinen jääkiekkoilija, joka on opiskellut taitoluisteluvalmentajaksi.

Taitoluistelu-lehti 4/2017