Henkilöt

Mitä kuuluu, Max Lindholm?

4 toukokuun, 2018

Jäätanssija Max Lindholm muistetaan jäätanssin arvokisaedustajana yhdessä parinsa Olesia Karmin kanssa. Maxilla tie päätoimisesta urheilijasta kokopäiväiseksi opiskelijaksi kulki välivaiheiden ja pitkien pohdintojen kautta.

Max Lindholm on taitoluistelun moniottelija. Neljävuotiaana luistelun pariin tupsahtanut poika näkyi ensin yksinluistelujäillä, siirtyi sieltä muodostelman riveihin ja jatkoi vielä uraansa jäätanssijana. Nyt Max opiskelee liikunnanohjaajaksi Vierumäellä ammattikorkeakoulun puolella.

Jäätanssijoina Maxin ja Olesian tavoitteet olivat korkealla.

Kevättalvella 2016 Max Lindholm yllätti suomalaiset ilmoittamalla päätöksestään lopettaa kilpailu-uransa. Pari päätti kuitenkin yrittää vielä kerran. Yritys jäi lyhyeksi.

Marraskuussa 2016 Olesia Karmi loukkasi polvensa kisassa Saksassa. Parin oli tarkoitus osallistua sen jälkeen SM-kisoihin, mutta saatuaan lääkäreiltä ristiriitaisia diagnooseja he päättivät, että oli turvallisempaa jäädä pois.

– Meidän kohdallamme kävi hölmösti, kun viimeiseksi kisaksemme jäikin se, minkä ei pitänyt olla viimeinen, Max harmittelee.

– Se oli raskas päätös ja sitä seurasi raskas kevät. Mietimme jatkoa pitkään. Oli pitkä palautumis- ja kuntouttamisjakso, takana epäonnistunut kausi ja minulla viisumiongelma, kun harjoittelimme Venäjällä. Usea osatekijä ajoi lopettamispäätökseen.

Max Lindholm myöntää, että urheilu-uran päättyminen oli kova paikka.

– Se on aika herkkä asia elämässä, kun urheilua oli tehnyt joka päivä ja pitkään. En oikein tiedä mihin sitä vertaisi. Se ei ole sama kuin auton vaihto: että kun olen ajanut tällä Audilla pitkään, niin ostanpa seuraavaksi Skodan.

Urheilijana Max oli tottunut siihen, että päivät olivat todella selkeitä.

– Neuvon kaikkia, jotka vielä urheilevat, nauttimaan siitä! Että tiedät, mitä teet ja mitä on tulossa, kilpailut on määrätty kalenteriin ja on helppo aikatauluttaa elämää. Sitten tullaankin siihen oikeaan elämään, missä teetkin itse itsellesi raamit.

Valmentajaksi?

– Olin ajatellut, että sitten kun jään valmentajaksi, niin kouluttautuisin Taitoluisteluliiton ohjelmissa. Mutta kun tämä amk-paikka tuli, niin tajusin että täällä voisin kouluttautua laajemmin ja muillekin aloille.

Max sai tiedon amk-opiskelupaikasta samoihin aikoihin kun muutti Olesian kanssa Pietariin harjoittelemaan kesällä 2016. Venäjältä käsin opiskelu ei onnistunut, joten Max aloitti koulun Vierumäellä vuotta myöhemmin.

– Jos olisin käynyt liiton koulutusohjelman, niin pystyisin vetämään vain luistelua. Mutta tämä (koulu) antaa valmiudet ihan mihin vain: ryhmätuntien vetämiseen, personal trainer -tyyppiseen valmentamiseen, omaan yrittämiseen.
Max on nähnyt, että moni luistelija pääsee kilpauransa jälkeen oman valmentajansa tai valmennustallinsa kelkkaan mukaan osaksi tiimiä ja alkaa valmentaa sitä kautta.

– Sitten on niitä, jotka lähtevätkin erkanemaan omasta tiimistä. Minäkin päätin lähteä tähän koulutukseen ja katsoa valmistuttuani, mihin suuntaan se vie.

Vapauksia ja vastuuta

Sen jälkeen, kun Max Lindholm kirjoitti ylioppilaaksi vuonna 2010, kalenterin oli täyttänyt treenaaminen ja tavoitteena oli huipulle pyrkiminen. Koulun penkille palaaminen oli aluksi hankalaa.

– Onneksi täällä opiskelussa on vapauksia ja paljon itseopiskelua. Kaikki eivät tykkää istua penkillä aamukahdeksasta puoleenpäivään ja katsella kun 60-luvulta olevia kalvoja vedetään edestakaisin – lihaksia, jänteitä ja luita. On mukavaa, että Vierumäellä kaikki oppitunnit eivät ole perinteisesti luokissa

Max on innoissaan siitä, opiskeluun kuuluu myös paljon projekteja. Ensimmäisen vuoden opiskelijat esimerkiksi pääsevät kehittämään jonkin oman uuden liikuntapalvelun ja sitten markkinoimaan sen Vierumäen päättäjille.

– Ympäristön muutos oli minulle ehkä vaikein. Olin tottunut siihen, että ollaan aina jäähallissa ja tehdään hyvin pitkälti aina samoja asioita, mutta yritetään luoda niillä samoilla välineillä jotain uutta ja koskettavaa. Täällä koulussa taas toimitaan paljon yritysmaailman ja työelämän kanssa, mistä minulla ei ole paljon kokemusta.

Aluksi Max Lindholm ajatteli, että koulun myötä luistelut saattaisivat jäädä kauas taakse. Taitoluisteluliitto tekee kuitenkin paljon yhteistyötä Vierumäen kanssa, ja sitä kautta Max on päässyt avustamaan useilla valmentajaleireillä ja kokeilemaan myös managerointipuolta seminaari-isäntänä.

– Onhan se fantastista, kun pääsee tutustumaan valmentajiin kasvokkain ja jakamaan omaa näkemystä ihan eri tavalla kuin luistelijana. Kansainvälisissä seminaareissa pääsen myös rakentamaan sen kaiken tiedon päälle mitä minulla jo on niin jäätanssista, muodostelmasta kuin yksinluistelustakin.

– Onhan se fantastista, kun pääsee tutustumaan valmentajiin kasvokkain ja jakamaan omaa näkemystä ihan eri tavalla kuin luistelijana.

TEKSTI Jyrki Pirkkalainen KUVA Sari Niskanen

Taitoluistelu-lehti 2/2018