Henkilöt

Luistelua, vapaaehtoistyötä ja lääketieteen opintoja

Maria Kahanpää onnistui yhdistämään monta itselleen tärkeää asiaa vuosien ajan

27 kesäkuun, 2023 Liinu Lähteenmäki Antti Lehto ja haastateltavan kotialbumi

Luistelu on ollut osa Maria Kahanpään, 22, viikoittaista elämää jo seitsemäntoista vuoden ajan. Harrastaminen jatkui, vaikka Maria aloitti aikaa vievät lääketieteen opinnot. Nyt kilpauran päätyttyä hän nauttii lajista muun muassa vapaaehtoisena kilpailutapahtumissa.

Maria Kahanpään matka luistelun kanssa alkoi jo nuorena. Hän oli käynyt perheensä kanssa ulkojäillä, kunnes vuonna 2006 hän aloitti luistelukoulussa. Aktiivisena lapsena Maria harrasti myös jalkapalloa ja voimistelua, mutta valitsi lopulta päälajikseen yksinluistelun.

Koko uransa Etelä-Vantaan Taitoluistelijoissa luistellut Maria kilpaili viimeistä kertaa vuoden 2020 joulukuussa, muttei tuolloin tiennyt kilpailun jäävän hänen viimeisekseen.

– Minun oli tarkoitus kilpailla vielä vuonna 2021, mutta kuuluin siihen ikäluokkaan, jota koronarajoitukset koskivat pitkään. En päässyt jäälle kahdeksaan kuukauteen kyseisen vuoden aikana, Maria Kahanpää kertoo.

Koronarajoituksien höllennyttyä Maria palasi takaisin jäälle kevennetyllä aikataululla. Hän sopi valmentajansa kanssa osallistuvansa jäälle kolmesti viikossa.

– Tauko oli ollut niin pitkä, että treenimäärän vähentäminen kävi helposti. Olin aloittanut syksyllä 2020 lääketieteen opinnot, joten reilusti suurempi harjoitusmäärä olisi käynyt pidemmän päälle todella raskaaksi.

Taitoluistelun EM-kilpailujen 2023 Hallipalvelut kilpailijoille -tiimiläisiä.
Maria (toinen vasemmalta) oli vapaaehtoisena taitoluistelun EM-kilpailuissa tammikuussa 2023.

Lääketieteiden opiskelua ja hallielämää

Helsingin yliopistossa neljättä vuottaan aloitteleva Maria treenasi kuutena päivänä viikossa koko fuksivuotensa syksyn. Hän ei kuitenkaan ottanut liikaa stressiä kiireistään.

Marialla alkaa syksyllä neljäs opiskeluvuosi Helsingin yliopiston lääketieteellisessä tiedekunnassa.
Marialla alkaa syksyllä neljäs opiskeluvuosi Helsingin yliopiston lääketieteellisessä tiedekunnassa.

– Pitää olla armollinen itselleen, sillä elämässä on monia tärkeitä asioita. Välillä pitää joustaa toisesta asiasta, jotta toiseen voi käyttää enemmän aikaa.

Opiskelujen aloittaminen saattaa olla väsyttävää, mutta menojaan aikatauluttamalla onnistuu yhdistämään opinnot ja luistelun sujuvasti.

– Se helpotti kiirettä, että asuin opintojen alkaessa vielä perheeni luona. Matkaa Myyrmäen jäähallille oli noin viisi minuuttia eli treeneihin pääsi nopeasti.

”Välillä pitää joustaa toisesta asiasta, jotta toiseen voi käyttää enemmän aikaa.”

Suurin osa Marian opinnoista järjestetään Meilahdessa, ja hän muutti lähemmäs kouluaan vuonna 2022. Koulumatka lyheni, mutta kilometrit jäähallille lisääntyivät. Yhteensä aikaa paikasta toiseen siirtymiseen meni lopulta melko saman verran.

– Eri paikat eivät koskaan olleet ripoteltuna ihan eri puolille, vaan niiden välillä oli helppoa kulkea.

Alle kaksi kuukautta sitten oman luistelu-uransa päättänyt Maria kertoo, että lopettaminen ei ollut liian hankalaa. Suurin osa hänen pitkäaikaisimmista luistelukavereistaan oli jo lopettanut ja Mariakin oli vähentänyt treenitahtiaan huomattavasti kilpailuajoiltaan.

Lopettamisen jälkeen hän ei ole kuitenkaan jättämässä taitoluistelua pois täysin elämästään. Vaikka opiskeluille ja muille asioille jää nyt enemmän aikaa, Maria nähdään jäähallilla varmasti vielä usein.

Luistelu kulkee mukana

Vuonna 2019 Maria päätti osallistua ensimmäistä kertaa kansainvälisien taitoluistelukilpailujen vapaaehtoistoimintaan.

Maria Kahanpää Skate Malmö -kilpailussa viimeisenä kilpailuvuotenaan 2020.
Maria Skate Malmö -kilpailussa viimeisenä kilpailuvuotenaan 2020.

– Vapaaehtoisena toimiessa pääsee seuraamaan kilpailuja. Olen tietenkin myös itse luistelufani, joten oli upeaa päästä näkemään sekä osallistumaan kisoihin ja niiden järjestelyihin lähemmin.

Ensimmäisenä vuonnaan Finlandia Trophy Espoossa järjestettävän fanipäivän ohjaajana toiminut Maria kertoo, että haki kyseistä paikkaa luistelukouluohjaajataustansa vuoksi. Fanipäivän ohjaaja seuraa kisoja lapsiryhmän kanssa ja pääsee myös tapaamaan luistelijoita lasten mukana.

Sittemmin Maria siirtyi hallipalvelut-tiimiin. Muun muassa kaudella 2022–2023 Maria oli mukana Finlandia Trophy Espoossa, Grand Prix -kilpailussa sekä Euroopan mestaruuskilpailussa, joissa hänet saattoi nähdä jopa jäällä asti.

– Jäältä ylimääräisten tavaroiden hakeminen kilpailusuoritusten väleissä on ollut tähän mennessä hauskin juttu. Voin sanoa luistelleeni vaikkapa miesten EM-kilpailun kuumassa ryhmässä useaan otteeseen, Maria kertoo nauraen.

Luistelun ohjaajana toiminut Maria tekee myös välillä sijaisuuksia kasvattiseurassaan. Sijaisuuksien lisäksi Maria aikoo käydä yleisöjäillä, jotta taidot pysyvät yllä.

Tulevaisuudessa hän aikoo jatkaa vapaaehtoistoimintaa. Opintoja on jäljellä vielä muutamaksi vuodeksi, minkä jälkeen toiveissa on päästä koulutusta vastaavaan työhön.