Henkilöt

Mallioppilas ilman koulunpenkkiä

13 kesäkuun, 2017

Emmi Peltonen on suomalaisittain harvinainen nuori taitoluistelija. 17-vuotias MM-edustajamme ei ole peruskoulun jälkeen kuluttanut koulunpenkkiä vaan keskittynyt urheiluun. Taitoluisteluoppinsa hän on imenyt itseensä niin Yhdysvalloista kuin koti-Suomesta.

Taitoluistelu on laji, joka vaatii huippu-urheilijan uralle tähtääviltä kovaa panostusta jo nuorena. Mailla on hyvin erilaiset kulttuurit nuorten valmentamisessa. Ääripäät löytyvät esimerkiksi naapurimaista Venäjältä ja Suomesta.

Venäjällä lahjakkaat poimitaan täyspäiväiseen valmennukseen jo pieninä, he valmentautuvat supervalmentajien johdolla suukaupunkien valmennuskeskuksissa ja hoitelevat koulunkäyntiään koti- tai nettiopetuksena – sen minkä nyt ehtivät.

Suomessa nuoret luistelijat asuvat lähes aina kotonaan, käyvät tunnollisesti koulua ja valmentautuvat kodin lähistöllä, usein samassa seurassa ja saman valmentajan johdolla pitkään.

Olen opetellut luottamaan itseeni, olemaan keskittynyt ja päättäväinen kilpaillessani.

Marraskuussa 17 vuotta täyttänyt Emmi Peltonen on tehnyt monet asiat toisin kuin Tyttö Tavallinen.

– Koska olen Suomen MM-edustaja, minun kai pitäisi vastata, että totta kai olen suomalaisen taitoluistelukulttuurin edustaja, mutta ei se ihan taida olla niin, Emmi hymyilee.

Kun Emmi syntyi, Peltosen perhe asui Nashvillessä Yhdysvalloissa. Siellä pikkutyttö sai taitoluistelun perusopit kahden hänelle hyvin tärkeän valmentajan johdolla.

– Ensimmäinen varsinainen valmentajani oli Evgeni Artemov, nykyisen valmentajani Rafael Arutunianin entinen oppilas, kuten myöhemmin kuulin. Toinen taas oli varsin tunnettu Richard Callaghan. Heiltä sain pohjan, joka on vaikuttanut paljon.

Peltosen perhe muutti takaisin Suomeen Emmin ollessa alakoululainen. Sen jälkeen hän on treenannut useassa eri pääkaupunkiseudun seurassa usean valmentajan johdolla.

– Olen suomalaisen ja amerikkalaisen valmennuksen mixi.

Kaksi viimeistä vuotta Emmi Peltosen suomalaisvalmentajana on toiminut Sirkka Kaipio, seura on vaihtunut valmentajan mukana Järvenpäästä Vantaalle.

Emmi Peltosella on siis kaksi henkilökohtaista valmentajaa. Kahdessa ei ole mitään poikkeavaa suomalaissysteemiin verrattuna, mutta siinä on, että valmentajat työskentelevät eri puolilla maapalloa, Arutunian työskentelee Los Angelesissa. Valmentajat eivät ole tiimi, vaan kumpikin työskentelee itsenäisesti.

– Se toimii tosi hyvin. Minulla on kaksi upeaa valmentajaa, jotka luottavat toinen toisiinsa, kunnioittavat toisen osaamista ja täydentävät toisiaan.

Emmi Peltonen viettää tätä nykyä lähes puolet ajastaan Kaliforniassa – yksin. Hänellä on perheensä luottamus ja samalla tietysti myös vastuu valmentautumisensa hoitamisesta. Se on kasvattanut.

– Nuorempana hosuin helposti, sählä on hyvä nimi kuvaamaan minua. Nyt tekemiseeni on tullut rauha, ja siinä Sirkka on auttanut minua todella paljon. Ajattelen ja suunnittelen ennalta, että teen asiat näin ja näin, sanoo 17-vuotias.
Turhiin temppuiluihin ja kiukkuiluihin – niitähän teini-ikäiseltä voisi odottaa – ei yksinkertaisesti ole aikaa eikä varaa.

– Kun oli pieni, aloin yleensä itkeä isosti, kun joku asia ei harkoissa onnistunut tai muuten oli kurjaa, Emmi kertoo nauraen.

– Nykyisin yritän harmin hetkenä vain hengitellä rauhallisesti sisään ja ulos ja keskittyä tekemään asiat uudestaan.
Tällä hetkellä yksi Emmi Peltosen tärkeimmistä oppiaineista on kilpailijaksi kasvaminen.

– Olen opiskellut paljon psyykkisen valmentajani, kanadalaisen Saul Millerin kanssa. Olen opetellut luottamaan itseeni, olemaan keskittynyt ja päättäväinen kilpaillessani. Ja ottamaan tilan haltuuni, olin kuinka newbie, vasta-alkaja, muiden silmissä tahansa.

Ei lainkaan huonoja opintoja uran ensimmäisiä MM-kisoja varten.

teksti Kaisa Viitanen
kuva Elina Paasonen
Taitoluistelu-lehti 2/2017

[divider]Fakta[/divider]

Emmi Peltonen
Syntynyt 29.11. 1999 Nashvillessä,
Yhdysvalloissa

Valmentajat: Sirkka Kaipio, Rafael Arutunian
Koreografi: Mark Pillay

LO: Libertango by Astor Piazzolla
VO: Papa Can You Hear Me

SB: 160.57