Maajoukkue luistelee olympiakauteen
Yksinluistelun Suomen maajoukkueeseen kuuluu tällä kaudella 12 urheilijaa: yhdeksän naista ja kolme miestä. Olympiakausi värittää monin tavoin maajoukkueen elämää. Eikä vähiten juuri nyt, sillä Suomen mahdollisuus saada Etelä-Koreaan edustajansa ratkeaa tällä viikolla.
Maajoukkueen naisista Viveca Lindfors on heti kauden alussa suuren tehtävän edessä. Hän luistelee tällä viikolla Saksassa, Nebelhorn Trophyssa ja tavoittelee suorituksillaan Suomelle naispaikkaa ensi helmikuun olympialaisiin Etelä-Koreaan.
Viveca, jolla on myös kokemusta arvokisaedustuksista, ei tehtävästä panikoi, sillä vahva ja monipuolinen kesäharjoittelu antoi hyvän pohjan kauteen.
– Se on niin yksinkertaista, etten voi Nebelhorn Trophyssa tehdä yhtään mitään muuta kuin parhaani.
Viveca Lindfors vietti keväällä ja kesällä useita jaksoja ulkomailla: USA:ssa, Virossa ja Venäjällä.
– Kesä toi varmuutta tekniikkaan, erityisesti hyppyihin. Isoin harppaus on kuitenkin mielestäni tapahtunut komponenttipuolella. En ole aiemmin oikein uskaltautunut avautua esittämiseen, mutta kauden uudet ohjelmani suorastaan pakottavat minut siihen. Erityisesti vapaaohjelmani, joka on aikuinen tulkinta vanhasta lastensadusta Tuhkimosta, on minulle iso haaste, sanoo 19-vuotias.
Vivecan tapaan aikuistumisesta puhuu vain vajaan vuoden nuorempi Emmi Peltonen, viime kauden arvokisaedustajamme.
– Arvokisakokemus oli opettava. Tunnen nyt olevani paljon kypsempi, ymmärrän asioita paremmin, tajuan muutakin kuin että ”mennään ja kilpaillaan”, Emmi kuvailee naurahdellen.
Aikuista otetta vaatii myös tämän kauden uusi lyhytohjelma. Se on viime kauden tapaan tango, mutta siihen yhtäläisyydet loppuvatkin.
– Uusi on paljon kypsempi, naisellisempi ja siis minulle vaativampi kuin aiempi.
Emmi Peltonen vietti valtaosan kesästään Yhdysvalloissa, Kanadassa, jossa häntä valmentaa edellisvuosien tapaan Rafael Arutunian. Alkusyksy kuluu kuitenkin Suomessa. Emmi edustaa yhdessä Viveca Lindforsin kanssa Suomea Finlandia Trophyssa.
Nebelhorn ratkaisee
Koko taitoluistelevan maailman mielenkiinto on syyskuun viimeisellä viikollaSaksan Oberstdorfissa. Siellä kilpaillaan 28.–30. syyskuuta Nebelhorn Trophy, jossa on jaossa viimeiset maapaikat ensi talven olympialaisiin.
Olympialaisiin pääsee naisten ja miesten sarjoissa 30 luistelijaa, jäätanssissa 24 paria ja pariluistelussa 20 paria.
Valtaosa maakohtaisista paikoista jaettiin jo viime kevään MM-kilpailujen tulosten perusteella, mutta Nebelhorn Trophyssa on vielä tarjolla naisten ja miesten sarjoissa molemmissa 6 maapaikkaa, jäätanssissa 5 ja pareissa 4 maapaikkaa. Oberstdorfissa olympialaisten paikoista voivat sarjoittain kisata vain ne urheilijat, joiden maat eivät vielä ole saaneet kyseiseen sarjaan yhtään olympiapaikkaa.
Suomesta lähdetään pieneen baijerilaiskaupunkiin tavoittelemaan olympiapaikkaa naisiin, miehiin ja jäätanssiin. Edustajamme ovat naisissa Viveca Lindfors, miehissä Valtter Virtanen ja jäätanssissa Cecilia Törn – Jussiville Partanen.
Suomen edustajat Nebelhorn Trophyyn valittiin kauden alussa Suomen Taitoluisteluliiton kriteerien mukaisissa ohjelmakatsastuksissa.
Haastajat valmiina
Arvokisoihin jo opetelleiden ja viime kaudet Suomen kärkiluistelijoina tutuiksi tulleiden Viveca Lindforsin ja Emmi Peltosen on kuitenkin syytä olla tarkkana: tämän kauden edustuspaikoille on monta muutakin haluajaa.
Yksi heistä on takavuosien henkisistä kasvukipuiluista hienosti toipunut Jenni Saarinen.
– Kesäni oli kaikkiaan hyvä, se antoi ennen muuta hyvän teknisen pohjan myös vaikeimpiin kolmoishyppyihin. Ne on nyt tarkoitus tuoda takaisin ohjelmiini. Jenni kertoo.
Myös Jenni yrittää Vivecan ja Emmin tavoin tuoda kauden ohjelmissaan esiin uudenlaista ilmaisua. Kiira Korpi on tehnyt hänelle sekä lyhyt- että vapaaohjelman.
– Lyhytohjelmani on blues-tyyppinen, hyvin naisellinen ja ehkä hieman seksikäskin. Se laittaa minut kokeilemaan omalta mukavuusalueeltani pois menoa. Vapaaohjelman kanssa vielä arvon, saatan ehkä luistella sittenkin vanhan, Elina Ikosen tekemän vapaan.
Jenni Saarinen ei kiirehdi kilpailemisen aloittamista, sillä hänellä on ylioppilaskirjoituksia nyt syksyllä.
Toinen kiinnostava tamperelainen, Joanna Kallela, joutuu lykkäämään kauden aloitusta ikävämmästä syystä. Häneltä menivät nilkan nivelsiteet toukokuussa, ja vamma on viivästyttänyt kauteen valmistautumista
Myös Joanna Kallelalla on Kiira Korven tekemät uudet ohjelmat.
– Olen tykännyt Kiirasta tosi paljon koreografina. Hän tekee tarkkaa työtä ja myös näyttää jäällä itse koko ajan mallia, miltä liikkeiden pitää näyttää. Erityisesti lyhytohjelmaa olen hionut tosi tarkkaan.
Tamperelaisittain ikävästi myös Joannan treenikaveri Tapparasta, Hanna Kiviniemi joutuu aloittamaan kautensa varovasti.
– Toukokuussa meni selkä. Ensin siihen tuli nivellukko, joka saatiin pois mutta keskiselkään jäi kipu. Olin lähes koko kesän luistelematta. Uskon, että kuntoni kyllä kestää, harjoittelin muuten, mutta totta kai pitkän tauon jälkeen tekniikassa on nyt ongelmia, 21-vuotias Hanna tilittää.
Juniorit valmiina
Kaksi maajoukkueen jäsenistä on tehnyt muutokset valmentautumisessaan täksi kaudeksi.
Lappeenrannasta kotoisin oleva Laura Karhunen teki kesällä rohkean loikan. Hän muutti yksinään Espooseen valmentautuakseen Espoon Jäätaitureiden ja sen päävalmentajan Virpi Horttanan johdolla.
– Kieltämättä vähän jännittää, perhe jäi Lappeenrantaan ja minä asun yksin Espoossa, myöntää 16-vuotias, Pohjois-Haagan urheilulukiota käyvä Laura.
Sofia Sula puolestaan vaihtoi kesällä seuraa Myllypuron Taitoluisteluklubista Tikkurilan Taitoluisteluklubiin. Hallitseva juniorityttöjen Suomen mestari asuu itäisellä Uudellamaalla Pukkilassa, joten päivittäinen elämä on aikamoista seikkailua. Kotoa Pukkilasta lähdetään aamuvarhain kouluun Porvooseen, sieltä edelleen treeneihin pääkaupunkiseudulle.
– Ei se ole niin hankalaa. Koulu on minulle aika helppoa, ja saan tehtyä hyvin läksyt muun ohessa.
”Kunhan saan sellaisen tunteen, että pärjään ainakin jotenkin myös kansainvälisellä tasolla,
olen saavuttanut paljon.”
Sekä Laura Karhunen että Sofia Sula leirittelivät osan kesää ulkomailla. Laura kävi Islannissa, Sofia puolestaan sekä Ranskassa että Venäjällä. Molemmilla on alkavaa kautta varten kaikki kolmoishypyt ja myös kolmoisyhdistelmä kunnossa,
– Ranskan leirillä olivat valmentajina Florent Amodio ja Nikolai Morozov, ja sain sieltä paljon etenkin askeltekniikkaan ja esittämiseen. Venäjällä Aleksei Mishinin valmennuksessa keskityttiin enemmän hyppyihin, Sofia kertoo.
Laura, 16, ja Sofia, 15, luistelevat tällä kaudella sekä kotimaassa että kansainvälisesti junioreina. Saman tekevät Linnea Ceder ja maajoukkueen ensikertalainen Vera Stolt.
Molemmilla, Linnealla ja Veralla on takanaan tiivis harjoittelun kesä, jonka ydin on ollut vaikeimpienkin kolmoishyppyjen kuntoon saattaminen. Molemmat esiintyvät myös ensi kertaa ISU:n junioreiden Grand Prix -sarjassa.
– En tiedä mikä se taso on, mutta minä aikakin lähden tekemään vain omaa parastani, hyvää ehjää suoritusta, Linnea miettii ja ikätoveri Vera komppaa:
– Kunhan saan sellaisen tunteen, että pärjään ainakin jotenkin myös kansainvälisellä tasolla, olen saavuttanut paljon, Vera lisää.
teksti Kaisa Viitanen
kuva Sari Niskanen
Taitoluistelu-lehti 4/2017
Laura, 16, ja Sofia, 15, luistelevat tällä kaudella sekä kotimaassa että kansainvälisesti junioreina. Saman tekevät Linnea Ceder ja maajoukkueen ensikertalainen Vera Stolt.
Molemmilla, Linnealla ja Veralla on takanaan tiivis harjoittelun kesä, jonka ydin on ollut vaikeimpienkin kolmoishyppyjen kuntoon saattaminen. Molemmat esiintyvät myös ensi kertaa ISU:n junioreiden Grand Prix -sarjassa.
– En tiedä mikä se taso on, mutta minä aikakin lähden tekemään vain omaa parastani, hyvää ehjää suoritusta, Linnea miettii ja ikätoveri Vera komppaa:
– Kunhan saan sellaisen tunteen, että pärjään ainakin jotenkin myös kansainvälisellä tasolla, olen saavuttanut paljon, Vera lisää.
[divider]FAKTA[/divider]
[column size=one_third position=first ]
Linnea Ceder
Syntymäaika: 8.8.2002
Asuinpaikka: Kerava
Seura: Espoon Jäätaiturit (EsJt)
Valmentaja: Virpi Horttana
Koreografi: Nelli Hagman, Sari Hakola
PB ISU-kilpailuissa: 122.43 (2017)[/column][column size=one_third position=middle ]
Joanna Kallela
Syntymäaika: 2.5.1999
Asuinpaikka: Tampere
Seura: Tapparan Taitoluistelu (TapTL)
Valmentajat: Susanna Haarala ja
Maaret Siromaa
Koreografi: Kiira Korpi
PB ISU-kilpailuissa: 124.26 (2016)[/column][column size=one_third position=last ]
Laura Karhunen
Syntymäaika: 30.1.2001
Asuinpaikka: Espoo
Seura: Espoon Jäätaiturit (EsJt)
Valmentaja:Virpi Horttana
Koreografi: Nelli Hagman, Oona Lindahl
PB ISU-kilpailuissa: 121,64[/column]
[column size=one_third position=first ]
Hanna Kiviniemi
Syntymäaika: 28.1.1996
Asuinpaikka: Pirkkala
Seura: Tappara Taitoluistelu (TapTL)
Valmentajat: Susanna Haarala ja
Maaret Siromaa
Koreografi: Kiira Korpi, Elina Ikonen
PB ISU-kilpailuissa: 118.92 (2015)[/column][column size=one_third position=middle ]
Sofia Sula
Syntymäaika: 27.12.2002
Asuinpaikka: Pukkila
Seura: Tikkurilan Taitoluisteluklubi (TTK)
Valmentajat: Tero Hämäläinen ja
Paulina Carlsson
Koreografi: Edoardo De Benardis,
Florent Amodio, Nikolai Morozov
PB ISU-kilpailuissa: 117.92 (2017)[/column][column size=one_third position=last ]
Vera Stolt
Syntymäaika: 6.6.2002
Asuinpaikka: Porvoo
Seura: Porvoon Taitoluistelijat (PTL)
Valmentaja: Aleksei Saks
Koreografi: Nelli Hagman
PB ISU-kilpailuissa: 98.81 (nov. 2017)[/column]
[column size=one_third position=first ]
Viveca Lindfors
Syntymäaika: 30.1.1999
Asuinpaikka: Helsinki
Seura: Espoon Jäätaiturit (EsJT)
Valmentaja: Virpi Horttana
Koreografit: Shanetta Folle, Sari Hakola
PB ISU-kilpailuissa: 157.06 (2015)[/column][column size=one_third position=middle ]
Jenni Saarinen
Syntymäaika: 9.3.1999
Asuinpaikka: Tampere
Seura: Koovee (Koovee)
Valmentajat: Minna Järvinen,
Christina Wendelin
Koreografi: Elina Ikonen
PB ISU-kilpailuissa: 144.16 (2014)[/column][column size=one_third position=last ]Emmi Peltonen
Syntymäaika: 29.11.1999
Asuinpaikka: Helsinki
Seura: Etelä-Vantaan Taitoluistelijat (EVT)
Valmentajat: Sirkka Kaipio,
Rafael Arutunian
Koreografi: Mark Pillay
PB ISU-kilpailuissa: 160.57 (2017)
Emmin kuva aukeamalla 6-7[/column]