Henkilöt

Kariutunut olympiahaave lopullinen piste Team Surpriselle

17 lokakuun, 2018

Team Surprise -joukkueen perustaja ja valmentaja Andrea Dohány.

Jos muodostelmaluistelusta olisi tullut olympialaji, jatkaisi Ruotsin Team Surprise kilpailu-uraansa. Nyt joukkue harjoittelee perustajansa Andrea Dohányn valmennuksessa ja tähtää lajin kehittämiseen koulutusmallina valmentajille ja luistelijoille niin Ruotsissa kuin maailmallakin.

Andrea Dohány loi Team Surprisen vuonna 1984. Joukkueesta kehittyi maailman menestynein 17 MM-mitalillaan. Vielä keväällä se voitti MM-hopeaa Tukholman Globenissa.

– Ratkaisu lopettamisesta oli minun. Olimme kuitenkin jo useamman vuoden miettineet jatkoamme, ja vuosi vuodelta olemme tulleet lähemmäs lopullista päätöstä. Mutta jos paikka olympialaisiin olisi avautunut, Team Surprise olisi jatkanut, hän kertoo rauhallisin sanakääntein Espoossa Finlandia Trophyn harjoitusmusiikkien pauhussa.

”Otimme ohjelmissamme aina isoja riskejä ja toimme lajiin uutta. Emme valinneet koskaan helpointa tietä.”

Dohány kertoo taistelleensa vuosia muodostelmaluistelun puolesta ja lajin kehittämiseksi.

– Otimme ohjelmissamme aina isoja riskejä ja toimme lajiin uutta. Emme valinneet koskaan helpointa tietä.

Lajia 34 vuotta luotsannutta valmentajalegendaa ovat kuitenkin väsyttäneet sääntömuutokset ja ennen kaikkea ristiriitaiset ohjeet niiden toteuttamiseen.

–  Yhdet säännöt tulivat sääntökirjassa, toiset Communcation-ohjeistuksessa, kolmannet teknisissä ohjeissa ja neljännet henkilökohtaisina kannanottoina. Siksi tuomaritkin ovat usein ymmällään sovelluksista.

Myös luistelijat ovat pitkään pohtineet tulkintoja.

– Minun luistelijoillani on aina ollut paljon tietoa säännöistä ja teknisistä vaatimuksista. He kysyvät, mitä näistä ohjeista noudatamme. Eikä minulla ollut yksiselitteistä vastausta. Siksi oli vaikeaa motivoida heitä eteenpäin.

Laajempi pohja

Dohány aikoo nyt omistautua valmentajien ja luistelijoiden kehittämiselle. Hän haluaa laventaa taitoluistelun pohjaa Ruotsissa keskittymällä nuorimpien luistelijoiden taitojen ja luistelumahdollisuuksien edistämiseen.

– Meidän pitää ottaa aivan uusi ote muodostelmaluisteluun, joka on upea taitoluistelujen laji.  Meidän kannattaa panostaa uusien luistelijoiden ja valmentajien koulutukseen sekä lajin sääntöjen ja edellytysten uudistamiseen, korostaa Dohány, joka valmentaa kaikissa taitoluistelun lajeissa.

Andrea Dohány ei halua nostaa yhtään huippuhetkeä ohitse toisten Team Surprisen uralta, sillä kaikki ohjelmat ja mitalit ovat olleet omalla tavallaan erityisiä. Kevään MM-hopean tuoneista ohjelmista hän kertoo pitäneensä todella paljon. Niissäkin oli elementtejä, jotka veivät lajia taas eteenpäin.

Jo alusta lähtien Dohány on halunnut muodostelmaluistelijoiden harjoittelevan myös muita taitoluistelun lajeja, sillä monipuolinen osaaminen luo huippu-urheilijoita.

– Muodostelmaluistelu on huippulaji myös siksi, että siinä pystyy pitämään luistelijat mukana niin pitkään.

”Tarvitsemme enemmän koulutettuja ihmisiä viedäksemme lajia eteenpäin. Tätä nykyä koulutus ei ole riittävän korkeatasoista millään tasolla.”

Osaamistaan huippuvalmentaja jakaa myös kansainvälisesti ja vie ajatuksiaan ja näkökulmiaan myös lajin kehittäjien ja tuomareiden tietoon entistä vahvemmin.

– Olen saanut paljon kutsuja eri puolilta maailmaa ja pyrin ottamaan niitä vastaan niin paljon kuin kykenen. Tarvitsemme enemmän koulutettuja ihmisiä viedäksemme lajia eteenpäin. Tätä nykyä koulutus ei ole riittävän korkeatasoista millään tasolla.

Visio kateissa

Dohány nostaa suurimmaksi esteeksi muodostelmaluistelun kehitykselle ja uudistumiselle vision puutteen.

– On oltava selkeä päämäärä, jonka halutaan toteutuvan. Sen jälkeen voi vasta määrittää säännöt, kuinka tavoite toteutetaan, hän painottaa.

”Keskityn nyt pienimpiin luistelijoihin, koska toivon, että he voivat vielä päästä olympialaisiin.”

Team Surprisen kaltaista kansainvälistä huippujoukkuetta ei synny hetkessä. Dohány arvioi vastaavaan tason saavuttamiseen kuluvan vuosia.

– Keskityn nyt pienimpiin luistelijoihin, koska toivon, että he voivat vielä päästä olympialaisiin. Olympiastatuksen saavuttaminen toteutuu aikaisintaan kahdeksan vuoden kuluttua.

Tähän asti vaatimukset olympiakelpoisuuteen ovat olleet moninaisia.

– Milloin on vaadittu joukkueen kooksi 16 luistelijaa, milloin 12 luistelijaa. Pojat piti jättää pois, sitten taas ottaa mukaan. Vie aikansa kirkastaa vaatimukset, sillä epätietoisuutta ja ristiriitaisia vaatimuksia on ollut niin monta vuotta, Dohány kertaa.

Uuteen suuntaan

Omat luistelijat mallijoukkueenaan Dohány lähtee pitämään maailmalle muodostelman seminaareja muun valmennustyön ohella.

– Autan Unkarin joukkuetta ja monia muitakin ympäri maailmaa, hän kertoo.

Osalle Team Surprisen luistelijoista oli tietysti vaikeaa lopettaa kilpaileminen.

– Mutta joskus on pakko tehdä päätös, ja se hetki oli nyt, Andrea Dohány summaa, toivottaa kaikille suomalaisille joukkueille ja valmentajille menestystä ja lähtee seuraaman yksinluistelijansa Anita Ostlundin Trophy-harjoituksia.

TEKSTI Marita Kokko KUVAT Sari Niskanen

Lue lisää, kuinka kauniisti Team Surprise kiitti valmentajaansa lopettamispäätöksensä jälkeen.