Henkilöt

”Milanian ja Filippon vahvuutena on yhtenäiset liikelinjat”

Italialais­valmentaja Luca Demattè haluaa nostaa Suomen pariluistelun huipulle

26 tammikuun, 2024 Leena Lehtolainen Salla Mäkelä

Suomen pariluistelijat Milania Väänänen ja Filippo Clerici sijoittuivat Kaunasin EM-kisoissa sijalle 14. Italialainen Luca Demattè on valmentanut  paria kesästä 2022 lähtien. Suomen edustajat harjoittelevat hänen johdollaan Bergamon IceLabissa, joka on yksi Kansainvälisen luisteluliiton Center of Excellence -harjoituskeskuksista. Mikä tämä Dematté on miehiään?

– Olen kilpaillut kansainvälisesti edustaen Italiaa. Viimeinen arvokilpailuni oli Sheffieldin EM-kisat 2012. Sen jälkeen aloin luistella näytöksissä, muun muassa Art on Icessa, ja teen sitä vieläkin satunnaisesti. Kun aloitin valmentajanuran, opetin aluksi luistelun perustaitoja lapsille, Luca Demattè kertoo.

Vähitellen Luca siirtyi parien ja vanhempien yksinluistelijoiden valmentajaksi. Kun IceLab perustettiin vuonna 2016, hän oli mukana kehittämässä pariluistelun valmennuskeskusta. IceLabin tavoite on kehittää taitoluistelua yhä korkeammalle tasolle. Suomalaisten ja italialaisten ohella siellä harjoittelee muun muassa saksalaisia, tšekkiläisiä, irlantilaisia ja espanjalaisia pari- ja yksinluistelijoita.

Luca on tuntenut Filippo Clericin jo tämän lapsuudesta, sillä tämä on IceLabin kasvatteja. Clerici aloitti yksinluistelijana, mutta valmentajat näkivät hänessä lahjoja pariluisteluun ja rohkaisivat häntä siihen. He olivat oikeassa: Clerici ylsi aiemman parinsa kanssa junioren GP- ja MM-kisoihin. Kun parin tiet erosivat, Filippo alkoi etsiä uutta luistelukumppania.

”Viime kauden aikana opetimme heille elementtejä ja rakensimme heistä parin.”

Suomessa jäätanssijoita valmentava Maurizio Margaglio puolestaan vihjasi Milanialle, että Italiassa olisi vapaana kokenut mutta vielä nuori pariluistelija. Parille järjestettiin koeluistelu, ja Bergamon valmennustiimi – johon Lucan lisäksi kuuluvat muiden muassa Rosanna Murante ja Ondřej Hotarek – huomasi välittömästi, että parissa on potentiaalia. Niinpä heitä rohkaistiin aloittamaan yhteistyö.

– Milania ja Filippo tarttuivat ensi kertaa toisiaan kädestä jäällä kesäkuussa 2022. Koska Filippo oli kilpaillut kaudella 2021–22 Italian edustajana arvokisoissa, heidän täytyi odottaa vuosi ennen kuin hän pystyi edustamaan Suomea kansainvälisissä kisoissa, Luca kertoo.

Lucan mukaan parin täytyy joka tapauksessa luistella kauan yhdessä ennen kuin se on valmis suurkilpailuihin.

– Viime kauden aikana opetimme heille elementtejä ja rakensimme heistä parin.

Suomi hurmasi valmentajan

Milanian ja Filippon valmentaja ei tiennyt Suomesta juuri mitään ennen kuin alkoi valmentaa paria. Ensi visiitti Suomeen kuitenkin hurmasi miehen.

– Olen kotoisin pienestä vuoristokylästä Val di Fiemmen läheltä, joten olen tottunut lumeen, kylmyyteen ja kauniiseen luontoon. Siksi Suomessa tuntuu kotoisalta. Vuosi sitten olimme Joensuussa SM-kisoissa, ja voi että se tuntui kotoisalta! Olen nyt käynyt Suomessa monta kertaa, ja minulle se on etuoikeus, pidän paljon maastanne ja olen onnellinen, kun tulen sinne, Luca sanoo.

”Olen nyt käynyt Suomessa monta kertaa, ja minulle se on etuoikeus.”

 Se, että suomalaisia valmentaa toinenkin italialainen, Maurizio, on toki tehnyt asioita helpommaksi.

– Kun olin lapsi, Maurizio oli ihailtu mestari. Nyt olemme kollegoita ja opin paljon hänenlaisiltaan valmentajilta.

Italialaisvalmentaja uskoo, että luistelijat saavat suurta hyötyä siitä, että harjoittelevat ryhmässä, jossa on eri tasoisia urheilijoita.

– He oppivat muiden työskentelytavoista ja keskinäisestä kemiasta, se rohkaisee heitä yhä parempiin suorituksiin.

IceLab haluaa luoda luistelijoille kilpailujen tasoiset harjoitusolosuhteet joka päiväksi, jolloin kisatilanne ei ole uusi. Mukana tiimissä ovat myös kuntovalmentaja Massimiliano Cortinovis, joka työskentelee parimme kanssa päivittäin sekä kehonhuoltoa ohjaava Anna Samadello.

Milania Väänänen ja Filippo Clerici eivät yltäneet parhaaseensa Grand Prix Espoo -kilpailussa Espoo Metro Areenalla.
Milania Väänänen ja Filippo Clerici Grand Prix Espoo -kilpailussa Espoo Metro Areenalla.

Valmennettavia kuunteleva

Luca ei sanele luistelijoidensa musiikkivalintoja vaan haluaa heidän luistelevan sellaiseen musiikkiin, josta he itse nauttivat.

– Toki täytyy varmistaa, että se sopii pariluistelumusiikiksi ja siihen saa tehtyä kiinnostavan ohjelman. Luistelijan täytyy tuntea musiikki omakseen, mutta valmentajat voivat opastaa heitä ja fasilitoida heidän tietään, matkaansa, Luca pohtii.

Pariluistelijoina Milanian ja Filippon vahvuus on Lucan mukaan se, että he ovat luistelijoina samalla tasolla ja heillä on yhtenäiset liikelinjat.

– Hypyt ja muut parielementit ovat vahvasti hallussa. Molemmat ovat hyvin kilpailuhenkisiä ja antavat kisatilanteessa kaikkensa, Luca kehuu suojattejaan.

– Me italialaiset näytämme tunteemme, myös pettymyksen. Mutta tyytymättömyys huonoon suoritukseen johtuu vain siitä, että välitämme intohimoisesti siitä, mitä teemme.

”Lucan mukaan suomalaisparilla on kaikki mahdollisuudet nousta lajinsa huipulle.”

Parin hioutumisessa täydellisesti yhteen menee vuosia, mutta 20-vuotiaalla Milanialla ja kaksi vuotta vanhemmalla Filippolla on aikaa ja ennen kaikkea tahtoa. Suoritusvarmuus löytyy kilpailukokemuksen ja ahkeran harjoittelun myötä. Lucan mukaan suomalaisparilla on kaikki mahdollisuudet nousta lajinsa huipulle, mutta se vaatii aikaa ja kärsivällisyyttä.

Lisää pariluistelijoita Suomeen

Suomessa ei ole pariluisteluperinteitä. Mitä meidän pitäisi tehdä rohkaistaksemme nuoria luistelijoita kokeilemaan pariluistelua?

– Sekä Suomen Taitoluisteluliitto että seuramme Helsingin Luistelijat ovat olleet todella suureksi avuksi ja tukeneet meitä kansainvälisiin kilpailuihin valmistautumisprosessissa. Liitolla on vahva tahtotila saada Suomeen lisää pariluistelijoita.

Lucan mukaan on ymmärrettävää, että moni yksinluistelija pelkää pariluistelun vaativuutta, koska heillä ei ole nostoihin ja heittoihin tarvittavia taitoja ja on vaikeaa aloittaa uusi laji. Jollekin luistelijalle saattaa olla puolestaan helpompaa mennä jäälle yhdessä parin kanssa ja jakaa paineet.

– Toisaalta pariluistelu vaatii uusien elementtien, kuten nostojen ja heittohyppyjen, opettelua.

IceLab tarjoaa myös henkistä valmennusta, mutta Lucan mielestä on oleellista, että teknisiin taitoihin keskittyvä valmentaja huolehtii myös luistelijoiden kokonaishyvinvoinnista ja että kommunikaatio pelaa. Fyysinen valmennus on keskiössä, mutta psyykkinen puoli täydentää sitä koko ajan.

”Haluan olla mukana tekemässä suomalaista taitouisteluhistoriaa.”

– Päämääräni valmentajana on viedä Milaniaa ja Filippoa eteenpäin askel askeleelta kohti tavoitetta, joka on luonnollisesti olympialaiset. Haluan olla mukana tekemässä suomalaista taitouisteluhistoriaa. Minulla on päässäni iso kuva, jonka toteutuminen vaati paljon pieniä askeleita.

Lucan mukaan ei ole mahdotonta, että Suomi osallistuisi taitoluistelun joukkuekilpailuun Milanon olympialaisissa. Maalla täytyy siihen osallistuakseen olla hallussa kaikki lajit, ja pariluistelu on avainasemassa, koska Suomella ei ole aiemmin ollut siinä edustajia.

Kaunasin EM-kilpailujen jälkeen Milanian ja Filippon seuraava tavoite on MM-kisat. Edustaakseen Suomea olympialaisissa Filippo tarvitsee Suomen kansalaisuuden. Hän osaa jo hieman suomen keiltä.

Luca haaveilee myös pariluistelun jälkikasvun kasvattamisesta, ainakin yhdestä suomalaisesta junioriparista. Hän tietää, että se vaatii aikaa. Luca on ollut mukana kasvattamassa uutta italialaisparin sukupolvea, ja työ on vienyt kymmenkunta vuotta. Se on kantanut hedelmää monin tavoin: Lucan valmentamat Lucrezia Beccari ja Matteo Guarise voittivat Kaunasissa Euroopan mestaruuden.

– Nyt on vuosi yksi suomalaisessa pariluistelussa. Milanon* olympialaisten jälkeen tulee yhä uusia olympialaisia, Luca muistuttaa.

Hänellä on mitä ilmeisimmin valtava into nostaa suomalainen pariluistelu huipputasolle ja luoda siihen jatkuvuutta.

Suomen osallistuminen olympialaisten joukkuekisaan on huikea haave, jonka toteutuminen olisi jälleen uusi lehti suomalaisessa taitoluisteluhistoriassa. Sen toteutumiseen tarvitaan pariluistelijoita. Kun kuuntelee Luca Demattèn innostusta ja omistautumista suomalaiseen pariluisteluun, tuntuu täysin mahdolliselta, että unelma toteutuu.

* Talviolympialaiset kilpaillaan 6.–22.2.2026 Milanossa ja Cortina d’Ampezzossa Italiassa.