Henkilöt

172 senttiä puhdasta sisua

13 kesäkuun, 2017

Valtter Virtanen on 29-vuotias ja Helsingissä miesten MM-kilpailun vanhin ensikertalainen. Se, että hän pääsee viimein astumaan MM-jäälle, on tinkimättömyyden ja periksi antamattomuuden, siis suuren suomalaisen sisun, ansiota. Taitoluistelijoita tahdotaan, ikävä kyllä, lokeroida luisteluhabituksen ja -statuksen mukaisesti. Miesluistelijoista puhutaan prinsseinä ja kuninkaina, taiteilijoina ja huumoriveikkoina, onpa joukossa vieterinukkeja ja kankikaikkosiakin. Miten sovittaa moiseen lokerikkoon esimerkiksi Suomen MM-edustaja Valtter Virtanen? Jakaa jokaiseen lokeroon miehestä palanen?

Taitoluistelu on vain palanen Valtter Virtasen urheilijakuvaa. Keravalainen on ollut urheilun suurkuluttaja koko ikänsä. Poikana hän oli juoksijana ikäluokkansa parhaita.

Jalkamurtumat veivät haaveet kestävyysjuoksijan urasta. Toinen rakkaus, tennis, kaatui raameihin.

– Kun katsoo nykypäivän tennispelaajien mittoja, niin minä olisin heidän rinnallaan niin lyhyt, että hyvä jos verkon takaa näkyisin.

Taitoluistelijana Valtter Virtanen kasvoi koko nykyiseen mittaansa, 172 senttiin, silloin Suomen huipulla olleiden miesten, erityisesti neljä vuotta vanhemman Ari-Pekka Nurmenkarin taustalla. Vade sai rauhassa olla junioriluistelija niin kotimaassa kuin kansainvälisillä kilpakentillä aina lähes parikymppikseksi asti.

Juniorivuosia tarvittiin myös toipumisiin. Virtanen kuuluu suomalaisluistelijoiden epäonnisimpiin, hän on kautta uransa onnistunut keräämään pikkuvammoja. Lisäksi hän kärsi nuorempana toistuvasti hengitystietulehduksista. Hänelle puhkesi astma.

– Kerran, kun keuhkokapasiteettiani mitattiin, se oli alakantissa jopa verrattuna tavallisiin kadulla tallaajiin nähden. Silti minä yritin treenata täysillä.

Luovuttaako?

Vaikeuksia alkoi kertyä lisää.

Valtter Virtasen kolmoishyppyjen kärkenä oli pitkään kolmoisriitti, joka tosin oli onnistuessaan upea. Uusia ei pystytty esittämään. Pirueteissa Vade on loistanut pikkupojasta lähtien, mutta niihin, kuin myös yleisesti koko luisteluun, alkoi hiipiä pakkopuurtamisen makua.

Kehitys luistelijana oli yksinkertaisesti pysähtynyt.

– Olympiatalvena 2009-2010, jolloin jouduin lisäksi kantapääleikkaukseen, olisi ehkä ollut valmis jo panemaan homman taitoluistelijana pakettiin ja lähtemään eteenpäin.

Valtter Virtanen lähti eteenpäin – taitoluistelijana. Lapsuudesta asti kestänyt valmennussuhde tuusulalaisen Liivo Rennikin kanssa vaihtui Tampereeseen ja Stefan Zinsiin. Uuden valmentajansa kanssa hän matkusti myöhemmin Saksaan, Garmisch-Partenkircheniin treenaamaan.

Valtavin hyppäys oli kuitenkin muuttaa Obertsdorfiin valmentaja

Karel Fajfrin hoiviin vuonna 2013.

– Päivittäiseen harjoitteluun tuli tuntimääriä lisää, koko harjoittelussa oli koko ajan selvä suunnitelma ja tekniikkaopetuksessa järkeä. Sain aivan uudenlaisia työkaluja kaikkeen tekemiseeni.

Harjoitushallissa oli myös lämpöä. Obertsdorfissa Vade tapasi saksalaisen luistelija-valmentajan Alina Mayerin, josta tuli hänen vaimonsa viime kesänä.

– Totta kai urallani on nytkin ollut vaikeita hetkiä, mutta koko ajan olen tiennyt, että kehitystä tapahtuu. Ja se on näkynyt myös tuloksissa.

Me suomalaiset taitoluistelufanit, jotka olemme seuranneet Virtasen uraa, tiedämme, ettei kehitys ole ollut vain tekniikkavarmuutta.

Siitä nuoresta miehestä, joka puursi pitkin jäätä selkä jäykkänä ja olemus suppuisena, ei ole jälkeäkään. Jäällä on vapautunut taitoluistelun taitaja, välillä taitelijan ja välillä huumoriveikon roolissa. Kosketus jäähän on keveän liukuva, katse etsii yleisön.

Valtter Virtanen, kesällä 30 vuotta, on valmis Helsingin MM-jäälle.

P.S. Jäitkö kaipaamaan jotakin? Ok, kirjoitetaan se. Huippu-urheilijan uransa sivussa Vade on – kuten hyvin tiedetään – valmistunut lääkäriksi ja tekee parasta aikaa väitöskirjaansa ”kun ei satu olemaan muutakaan tekemistä”.

teksti Kaisa Viitanen | kuva Sari Niskanen
Taitoluistelu-lehti 2/2017

[divider]Fakta[/divider]

Valtter Virtanen
Syntynyt 4.6.1987 Keravalla

Valmentajat: Karel Fajfr, Alina Mayer-Virtanen
Koreografi: Frank Dehne

LO: Georgia On My Mind
VO: Valse Triste by Jean Sibelius

SB: 181,08