Tapahtumat

Muodostelmaa maailmalle

4 toukokuun, 2018

Vierumäellä toteutuu toukokuussa jo neljäs kansainvälinen seminaari muodostelmajunioreille ja heidän valmentajilleen.

TEKSTI Marita Kokko | KUVA Reto Meier

Kansainvälinen Luisteluliitto ISU haluaa viedä lajia eteenpäin ja sen valtamaa Suomi on paras paikka kouluttaa.

– Todella tärkeä ja hieno satsaus, sanoo sveitsiläistynyt suomalaisvalmentaja Eveliina Lundman.

Seminaari tarjoaa koulutusta ja tietoa muodostelmaluistelun kehittyville maille. Leiritykseen sisältyy lajin koko paketti peruselementeistä askeltekniikkaan ja kehon hallinnasta henkiseen valmennukseen. Oppia on tarjolla sekä jäällä, tanssiharjoituksissa ja luennoilla. Osallistuvista maista mukana on aina valmentaja ja neljä luistelijaa.

Taitoluisteluliiton koulutuspäällikkö Eeva Sunnari on kauden aikana tavannut seminaareihin osallistuneita kansainvälisissä kilpailuissa. Valmentajat ovat kertoneet, miten valtava hyöty seminaareista on ollut joukkueiden kehittämisessä. Kahden eri Australian joukkueen valmentajat totesivat, etteivät he ilman seminaaria olisi päässeet edes kansainvälisiin kilpailuihin. Opitun ansiosta joukkueiden taso nousi sellaiseksi, että ne saivat edustaa maataan.

Kolmen aiemman seminaarin tulokset näkyivätkin kauden kilpailuissa.

– Joukkueet olivat kehittyneet ilahduttavasti ja valmentajien osaaminen on mennyt koko ajan eteenpäin. Emme ole nähneet seminaareissa kuin neljä luistelijaa, mutta kilpailuissa näkyi jäällä järkevää tekemistä. Ohjelmat olivat joukkueiden tasolle sopivia ja luistelijat tekivät ne tyylikkäästi, Eeva summaa.

Kohtaamisia ja jääaikaa

Eveliina Lundman valmentaa Sveitsissä kuudetta kautta. Tälle kaudelle ei enää riittänyt luistelijoita seniorijoukkueeseen, mutta junioritasolla menee mainiosti ja joukkue on valmiina ensi kauteenkin.

Eveliina on osallistunut kolmeen aiempaan seminaariin aina neljän luistelijan kanssa. Toukokuun seminaariin lähetetään kaksi muuta valmentajaa hyötymään koulutuksesta.

– Seminaari on ollut erinomainen tehotreeni luistelijoille. He saavat kokeilla uusia asioita ja parantaa myös perusluisteluaan. Meillä Sveitsissä on jääaikaa suhteellisen vähän. Vierumäen koulutuksessa täyttyy jo päivässä viikkotreeniemme jäämäärä.

Eveliinan edustaman seuran alueella on vain yksityisiä jäähalleja. Kunta tukee luistelua, mutta jäästä maksetaan silti 265 frangia eli noin 225 euroa tunnilta, mikä rajoittaa jäiden käyttöä eniten. Seuran junioreilla on viikoittain jäätä viidestä seitsemään tuntia.

Eveliina pitää Kansainvälisen Luisteluliiton rahoittamaa seminaaria kädenojennuksena luistelijoille, sillä he maksavat osallistumisestaan vain lentoliput. Koska oma liittokin on tukenut lähtijöitä, on leiritykseen osallistumiseen matala kynnys.

Valmentajalle seminaaripäivät ovat Eveliinan mielestä myös erinomainen tilaisuus tavata muita valmentajia ja ajatuksia.

[divider]Osanottajia ympäri maailmaa[/divider]
Toukokuun 5.–10. päivän seminaariin on valittu 37 valmentajaa luistelijoineen. Tällä kertaa mukana ovat tiimit Norjasta, Espanjasta, Turkista, Puolasta, Ranskasta, Italiasta, Latviasta, Hollannista, Sveitsistä, Unkarista, Australiasta, Belgiasta, Ukrainasta, Kroatiasta ja Saksasta.

Päävalmentajana seminaarissa on Kanadan Cathy Dalton. Kaisa Arrateig opastaa seminaarilaisia muodostelman elementteihin jäällä. Luistelutaitoja valmentaa Maurizio Margaglio. Lilli Helpi opettaa tanssia ja kehon hallintaa. Leena Laaksonen ja Mika Saarelainen ohjaavat sääntöihin ja ohjelmakomponentteihin. Aiempina vuosina henkistä valmennusta on avannut Matti Henttinen ja tällä kertaa Terhi Lehtoviita.

Vierumäen opiskelijat ovat nyt mukana opastamassa osanottajia tiimiytymiseen.


Taitoluistelu-lehti 2/2018