Tapahtumat

Suomi juhli Globenissa

4 toukokuun, 2018 Marita Kokko Elina Paasonen

MM-Tukholman piti olla Venäjän tai ainakin jokaisen kotikisansa voittaneen Ruotsin juhlaa, mutta voiton nappasi Suomi. Globenissa kajahti Den glider in Marigold IceUnityn viidennen ja Suomen yhdeksännen MM-kullan kunniaksi.

Tukholman kuuluisa Globen-areena pauhasi 7. huhtikuuta Den glider in -kestohittiä, kiitos kilpailujen dj:n pelisilmän. Tuo kappale oli sävelletty kannustamaan ruotsalaiskiekkoilijat maailmanmestaruuteen hallissa vuonna 1995. Mutta mestaruuden nappasikin kaikkien yllätykseksi leijonamiehistö, ja laulusta tuli Suomen kautta aikojen ensimmäisen jääkiekon MM-kullan tunnuskappale.

Yhtä yllätyksellisenä pidettiin nyt, 23 vuotta myöhemmin Marigoldin voittoa muodostelmaluistelun MM-kilpailuissa. Kaksi viimeistä kautta lajia on suvereenisti hallinnut pietarilainen Team Paradise häviämättä yhtäkään muodostelman kokonaiskilpailua. Kahden perättäisen MM-voiton napanneelta joukkueelta odotettiin hattutemppua eli kolmatta MM-kultaa.

Mutta kovia ennakkopaineita eivät kestäneet ammattilaisetkaan, vaikka Team Paradise -joukkue johtikin kilpailua ennen vapaaohjelmia. Varovaisuus ja yhden ryhmän yhden ryhmänoston romahdus jäihin ennen aikojaan pudottivat joukkueen vapaaohjelman neljänneksi ja kokonaiskilpailussa pronssille.

Hopealle nousi Ruotsin ylpeys Team Surprise, jonka viimeisestä mitalista oli kulunut jo kuusi vuotta. Joukkue oli nyt hionut iskuun vauhtinsa ja riskejä kaihtamattoman tyylinsä. Panostus kotikisaan toi hienosti hopean.

Suomen toinen joukkue Team Unique joutui sopeutumaan siihen sijoituksista turhauttavimpaan. Huippusuorituksistaan huolimatta se jäi kokonaiskilpailun neljänneksi, vaikka se vapaaohjelmassaan oli maailman kolmanneksi paras.

Toki se sai kannustuksena kohti tulevan kevään MM-kotikilpailuja vapaaohjelman pronssisen pikkumitalin.
Sekä valmentaja Mirjami Penttinen että joukkueen kapteenit Aino-Kaisa Akkanen ja Iines Saalasti totesivat heti kilpailun jälkeen oman joukkueensa onnistuneen MM-jäillä vapaaohjelman pienestä kaatumiseen johtaneesta lipsahduksesta huolimatta. Neljäs tila MM-kilpailuissa on saavutus.

– Joka tapauksessa on hienoa, että maailmanmestaruus on jälleen Suomen, Mirjami Penttinen korosti.

Luistelun ilo toi voiton

Viime vuoden MM-hopeamitalisti Marigold IceUnity ei kuulunut Tukholman ennakkosuosikkeihin. Joukkue oli hopealla alkukauden Shanghai Tropyhyssa. Se voitti kotimaassa molemmat SM-valintaosakilpailut ja Suomen mestaruudenkin, mutta viimeisessä kansainvälisessä arvokilpailussa French Cupissa se jäi Venäjän ja kotimaisten kilpasiskojen taakse.

Marigoldin lyhytohjelmaa ”Täällä Pohjantähden alla” oli kauden mittaan moitittu yltiöisänmaalliseksi ja vain suomalaisiin kolahtavaksi. Vapaaohjelma ”Splash – seikkailu merten syvyyksissä” oli taas laadutettu junioriohjelmaksi, joka jäisi kauas edelliskauden dramaattisen Suomi 100 -ohjelman jälkeen.

Arvostelu oli valmentaja Anu Oksasellakin tiedossa paremmin kuin hyvin. Hän oli kuitenkin tietoisesti valinnut vapaaseen show-linjan, joka takaisi hyvän mielen sekä luistelijoille että katsojille. Sen piti myös pyyhkiä luistelijoiden mielistä 0,12 tappio MM-kullasta 2017.

Anu Oksanen toteaa koko kauden tienneensä, mikä olisi kovalla työllä mahdollista.

– Näin mahdollisuudet, joihin ohjelmalla kypsyessään olisi. Minä uskoin ja joukkue toteutti yhteisen tavoitteemme erinomaisella suorituksella tekemisestään nauttien.

Finlandian säveliin luistellun Suomi 100 -ohjelman jälkeen Splash oli kapteeni Camilla Sundgrenin mukaan aluksi shokki myös joukkueelle.

– Mutta se osoittautui nappi ohjelmaksi nuorentuneelle joukkueellemme. Siinä pääsi näyttämään ja tuntemaan luistelun ilon.

MM-kilpailuissa ilo ja eläytyminen välittyivät katsomoon ja kotiruutujen äärellekin. Joukkue ylsi suoritukseen, joka keräsi tuomareilta elementtien laadusta parhaita arvosanoja eli kolmosia. Esittämispisteissä se sai peräti 13 kymppiä esityksestä ja koreografiasta.

Tasainen kärki

Tukholman MM-kilpailu osoitti, miten voimissaan muodostelmaluistelu parhaillaan on, ja huippujoukkueet sen, miten lähellä toisiaan maailman kärkijoukkueet ovat. Ennen vapaaohjelmaa kuusi ensimmäistä joukkuetta olivat MM-kilpailuissa vain vajaan kuuden pisteen sisällä. Mitalitaistelussa oli vahvasti mukana jopa kahdeksan joukkuetta.

Muodostelmaluistelu on kehittynyt ja vaikeutunut vauhdilla, ehkä vahvemmin potkuin kuin mikään muu taitoluistelun laji. Yksilötaidot ovat korostuneet, mutta samalla huolta on kuitenkin muodostelman omimman luonteen katoaminen, kun ohjelmissa luistellaan pitkiä aikoja otteitta ja luistelijat tekevät eri asioita kaukana toisistaan. Tähän on ensi kaudella luvassa kuitenkin parannuksia uusissa elementtivaatimuksissa.

MM-kisoissa kiinnittyi entistä selvemmin huomio myös miesluistelijoiden aseman nousuun. Aiemmin miehet olivat lisä, joka yritettiin sulauttaa ja piilottaa ohjelmiin, mutta viime vuosina he ovat saaneet roolia ohjelmissa.

Miesten taidoilla esimerkiksi parinostoista tulee näyttäviä, kuten Ranskan Les Zoulousin ja Yhdysvaltain Skylinersin vapaaohjelmat osoittivat.Yhdysvaltain Haydenettes taas nosti miesluistelijansa keskiöön lyhytohjelmassaan Run Boy Run. Saksan Team Berlin 1:n lyhytohjelmassa Cabaret miesluistelijalla oli tähtirooli.

Kohti olympialaisia?

Viimeistään Tukholman MM-kilpailut osoittivat, että laji on saanut jalansijaa kaikilla mantereilla. Muodostelman sanomaa ovat vieneet ja vievät eteenpäin erityisesti vahvasti suomalaiset valmentajat. Lajia haluaa edistää myös Kansainvälinen Luisteluliitto kouluttamalla kehittyvien lajimaiden valmentajia ja luistelijoita.

Muodostelmaluistelu hakeekin kiihkeästi jäsenyyttä olympiaperheessä. Taitotaso huipulla oikeuttaisi olympiastatukseen, mutta huolena on vielä aloittelevien maiden joukkueiden alhainen taitotaso. Ongelma näkyy MM-kilpailuissakin, sillä parhaiden maiden noviisitkin ovat taitavampia kuin uransa alussa olevat seniorijoukkueet kehittyvissä lajimaissa.

Olisivatko teknisten pisteiden alarajat, joita muissa taitoluistelun lajeissa käytetään porttina arvokilpailuihin, ratkaisu myös muodostelmaluistelussa? Näin toki vietäisiin mahdollisuuksia entistä kattavammalta osanottajajoukolta, mutta samalla kilpailujen kokonaistaso nousisi.

Olympiapaikka Pekingin olympialaisiin 2022 ratkeaa kesäkuussa. Keskustelu joukkueiden kelpoisuudesta arvokilpailuihin jatkuu joka tapauksessa.

Juttu on alunperin julkaistu Taitoluistelu-lehdessä 2/2018.