Henkilöt

Vihdoinkin totta!

6 heinäkuun, 2017

Suomalaisten kannustus on hurjaa, kun Emilia Simonen ja Matthew Penasse astuvat ensi viikolla Hartwallin jäälle. Suomalaisedustus MM-pariluistelussa on viimeksi nähty 34 vuotta sitten.

Tampereen Hakametsän jäähallissa päästiin SM-kisoissa joulukuussa ihastelemaan pariluistelua 14 vuoden tauon jälkeen. Emilia Simonen ja Matthew Pennase ovat upouusi pari, SM-viikonloppuna he kilpailivat vasta toista kertaa yleisön edessä. Parin tarina on kiinnostava.

Kuopiolainen Emilia Simonen, 21, aloitti yksinluistelun 6-vuotiaana, kilpaili SM-junioritasolle asti sekä kuului kaudella 2012-2013 naisten maajoukkueeseen. Viime kausina kuitenkin rasitusvammat estivät täysipainoisen harjoittelun sekä kilpailemisen.

Intohimo lajin jatkamiseen oli silti suuri, ja Simonen päätti lähteä kokeilemaan pariluistelua. Valmentaja Colin Chanskin kautta järjestyi viime kesänä try out Kanadaan. Siellä hän tapasi 28-vuotiaan Matthew Penassen.

Kanadalainen Penasse aloitti taitoluistelun 10-vuotiaana kokeiltuaan luistelua isosiskonsa värjätyillä luistimilla. Poika kiinnostui lajista ensikosketuksesta lähtien. Pariluisteluun Pennase tutustui käytyään katsomassa katsomaan ystäviensä harjoituksia, jotka hänen mielestään vaikuttivat hauskoilta ja jännittäviltä.

Penasse kysyi valmentajaltaan, josko hän voisi kokeilla pariluistelua. Valmentaja ei noin vain suostunut ehdotukseen vaan kertoi, että pojan tulisi todistaa pystyvänsä harjoittelemaan kovaa.

Penasse tarttui haasteeseen ja onnistui vakuuttamaan valmentajansa.

Juuri pariluistelun haasteellisuus yhdisti Emilia Simosen, lajin untuvikon, ja Matthew Penassen, jo pariluistelijaksi kouliintuneen heti.

– Vaikeiden elementtien tekeminen, onnistuminen ja uusien asioiden opettelu lisäävät mielenkiintoa ja intoa harjoitella enemmän, sanoo Penasse.

– Haastavinta minulle on ollut twistin opetteleminen. Samoin yhdenaikaisuuden löytäminen on vaatinut paljon harjoittelua, mutta uskon hyvän yksinluistelutaustan edesauttavan kehittymistä pariluistelusta, jakaa Simonen omia kokemuksiaan.

Pari harjoittelee Kanadassa, Ontarion Cambridgessa ja Ayrissa. Suomalais-kanadalaispari jakaa jään kolmen muun parin kanssa, ja saa heiltä hyvää vetoapua.

Pariluistelun tekninen osaaminen on mennyt hurjasti eteenpäin, ja nykyään nähdään yhä enemmän heittokolmoisaxeleita, neloisheittoja ja -twistejä. Simonen ja Penasse sanovat tämän olevan hyväksi lajille, sillä vaatimus- ja vaikeustason noustessa myös kiinnostus lajia kohtaan kasvaa. He myös sanovat olevansa etuoikeutettuja kilpailemaan huippuparien kanssa ja näkevän heidän tekevän historiaa.

– Toivottavasti jonain päivänä myös me saavutamme jotain isoa, pari kertoo yhdessä.

Ensiyrityksellä

Ison saavuttamisesta ei ole epäilystäkään, sen Simonen ja Penasse ovat jo tehneet. Pari osallistui ensimmäisiin kansainvälisiin kilpailuihinsa Saksassa helmikuussa ja saavutti siinä MM-kilpailuihin vaadittavat tekniset pisteet.
Viimeksi suomalaispari on nähty MM-jäällä 34 vuotta sitten, kun Maija ja Pekka Pekkala edustivat Suomea kotikisoissa vuonna 1983.

– Halusimme nauttia siitä hienosta hetkestä, emmekä keskittyä liikaa tulevaan. Olimme rauhallisempia vapaaohjelmaan mentäessä kuin lyhytohjelmassa, sillä tiesimme harjoitelleemme kovaa ja meidän tulisi vain tehdä kaikki mitä osaamme, pari kertoo.

Pari teki jo ennen Saksan kilpailua pieniä muutoksia ohjelmiinsa jälkeen. MM-kilpailuihin valmistautumisessa fokus on ollut ohjelmien läpimenoissa sekä luistelutaidon kehittämisessä.

MM-kilpailuissa parin tavoite on tehdä vahva lyhytohjelma ja saavuttaa paikka vapaaohjelmaan.

Pojat katsomoon

Suomen poika- ja miesluistelijoiden vähyys on ollut puheenaiheena pitkään. Tällä hetkellä meillä on ISU:n alaisissa sarjoissa poika/miesluistelijoita yhteensä vain 22. Myös maailmalla miehet ovat vähemmistönä lajissa.

Matthew Penassella on viestiä niin pojille, vanhemmille kuin myös liitoille ja seuroille.

– Haluan sanoa kaikille pojille, että lajin kautta pääsee matkustamaan moniin eri maihin sekä tapaa uusia ihmisiä ja saa ystäviä. Lajin kautta oppii myös elämäntaitoja, kuten sinnikkyyttä ja epäonnistumisten kestämistä.

Vanhempia kanadalainen kehottaa viemään pojat katsomaan maailman huippumiesluistelijoita, niin yksin-, pari- kuin jäätanssijoitakin.

– Taitoluistelu on hieno laji, koska pääset esiintymään isojen yleisöjen eteen ja parasta on se, kun yleisö hurraa juuri sinulle.

Seuroilta ja liitoilta Penasse toivoo poikaluistelijoiden positiivista tukemista

– Meitä miesluistelijoita ei ole maailmalla paljon, ja meidät kaikki tulee ottaa tosissaan. Pojat saattavat tuntea olonsa epämukavaksi jo senkin takia, että lajiin liittyy niin paljon stereotypioita, joten he eivät tarvitse yhtään enempää kritiikkiä.

teksti Ninni Toivonen | kuva Elina Paasonen
Taitoluistelu-lehti 2/2017

[divider]Fakta[/divider]

Emilia Simonen
syntynyt 12.1.1996 Kuopio

Mathew Penasse

syntynyt 7.9.1988 Sturgeon Falls, Kanada

Valmentajat: Kevin Wheeler, Laurene Collin-Knoblauch ja Colin Chanski.
Koreografi: Michelle Wheeler

LO: A Dream a Little Dream of Me
VO: Bohemian Rhapsody in Nocturne

SB: 133.56