Henkilöt

Team Cessiville ja taustalla laulava Pappin perhe

6 heinäkuun, 2017

”Seurasin aina pikkusiskon harjoituksia jäähallilla katsomosta. Jonain päivänä Ulla huusi, että on kyllästynyt katsomaan istumista. Huomenna joko tulet jäälle tai lähdet kotiin!”

Näin sai alkunsa kymmenvuotiaan Jussiville Partasen taitoluistelu-ura Kuopiossa valmentaja Ulla Pappin määräyksestä vuonna 2002. Ulla tosin muistaa tilanteen hieman toisin.

– Näin miten se poika halusi jäälle, mutta Jussiville on aika ujo perusluonteeltaan. Minä aina menin kysymään, että milloin tulet jäälle, Ulla kertoo.

– Meidän seuran toinen valmentaja sanoi, että älä enää kiusaa tuota poikaa. Vastasin, etten anna periksi ennen kuin hän tulee katsomosta jäälle. Yhtenä päivänä hän tuli, ja sen jälkeen hän ei ole sieltä sitten poistunut.

Noihin aikoihin Cecilia Törn eli Cessi oli topakka luistelijanalku Hyvinkäällä. Niin topakka, että 7-vuotiaana hän sanoi hyvin menneen kisan jälkeen valmentajalleen Helle Halla-aholle, että haluaa isona MM-kilpailuihin.

– Itse en muista sitä, minulle on kerrottu jälkeenpäin, Cessi tarkentaa.

Siitä kun ”Ulla pakotti” Jussivillen jäälle ja Cessi ilmoitti MM-tavoitteestaan, meni vielä toistakymmentä vuotta Team Cessivillen syntymiseen.

Matkalla on tapahtunut monta käännettä ja sattumaa. Useimmissa käänteissä Pappin perhe on ollut tavalla tai toisella mukana.

Kilpailevat kaverukset

Ullan lapset Bela ja Beata Papp olivat Jussivillen ja Cessin kilpakumppaneita jäällä, ja Belasta tuli pian Jussivillen bestis myös jään ulkopuolella.

– Muistan kun kävin ensimmäistä kertaa Partasilla kylässä. Söimme lihakeittoa ja JV laittoi siihen ketsuppia. Se tuntui hassulta yhdistelmältä, mutta sitä hän tekee vieläkin, Bela paljastaa.

– Belan kanssa meille tuli aina kilpailu siitä, kumpi oppii jotain ensin. Jussiville tunnustaa.

– Kerran valmentaja tarjosi rahaa sille, kumpi tekee ensimmäisenä jonkun hyppy-yhdistelmän. Se taisi olla joku tyyliin 25 peräkkäistä kaksoistulppia. Bela sen sitten lopulta vei.

– Tässä näkee hyvin Jussivillen ja Belan suhteen, Cessi huikkaa väliin.

– He ovat olleet pienestä asti läheisiä, mutta myös kilpailuhenkisiä.

Varhaisnuorina pojat joutuivat joksikin aikaa erilleen. Pappin perhe lähti Kanadaan ja Jussiville Tampereelle. Cessi puolestaan vaihtoi Tikkurilaan Sirkka Kaipion valmennukseen. Valmennusympäristön vaihdos vaikutti isosti kehitykseen luistelijoina.

– Joka kerran, kun Cessi meni jäälle, hän valtasi sen. Hän oli todella valovoimainen jo silloin, Sirkka kuvailee.
– Mielestäni Cessissä näkyvät edelleen ne samat ominaisuudet mitä hänellä oli silloin. Valtava karisma, loistava luistintekniikka ja kyky tuottaa semmoinen liuku, mitä kaikki eivät osaa.

Kanadasta kajahtaa

Täysi-ikäisyyden kynnyksellä Jussiville vaihtoi jäätanssiin. Rajat tulivat kuitenkin kotimaassa vastaan, Suomessa ei ollut lajin nykyistä valmennusjärjestelmää eikä valmentaja Maurizio Margagliota. Ulla kutsui Jussivillen Kanadaan.

– Sanoin Jussivillelle, että jos haluat tietää mitä jäätanssi on, niin sinun pitää tulla Vancouveriin. Tule kuukaudeksi katsomaan miten sitä treenataan.

Kuukausi venyi pariksi vuodeksi. Jussiville asui Pappeilla ja löysi juniorisarjaan parikseen Sara Aghain.
Jussivillestä tuli Vancouverin-vuosina Belalle kuin isoveli.

– Kävimme aika usein pikku road tripeillä Yhdysvaltojen puolella, yleensä Seattlessa hauskaa pitämässä. Yhdessä tykkäämme tehdä toisillemme jekkuja ja olemme aika sosiaalisia. Nykyään käymme Cessinkin kanssa porukassa tanssimassa ja vietämme yhteistä aikaa, Bela kertoo.

Sata lasissa

Hypätään vuoteen 2013. Jussiville etsi uutta paria, ja Cessin ura yksinluistelijana oli päättymässä. Taas tarvittiin väliintuloa Pappin perheeltä.

– Itse asiassa se oli meidän Beata, joka sanoi että Cessi ja Jussiville olisivat tosi hyviä yhdessä. Beata otti Cessiin yhteyttä, kun Jussiville oli niin ujo, Ulla paljastaa.

Heti ensimmäisessä yhteistreenissä oli selvää, että pari oli hyvä match.

– Yhteistyö parina on auttanut kumpaakin tuomaan omaa persoonallisuuttaan paremmin esiin, Bela kuvailee.
– Cessi on luonteeltaan tosi päättäväinen, mutta hänen kanssaan Jussivillekin on pystynyt tuomaan mielipiteitään ja luonnettaan esiin.

Cessi muistaa hyvin hetken, kun he olivat Jussivillen kanssa ensimmäistä kertaa Myllypuron jäähallin kopissa.

– Minä pölötin koko ajan, mutta Jussiville oli varautunut ja jännitti. Sen jälkeen hän on muuttunut ihan täysin ja on myös ihmisenä rennompi ja ulospäin suuntautuneempi, Cessi kertoo.

Jussiville myöntää itsekin puhjenneensa kukkaan Cessin kanssa.

– Me puhumme keskenämme kaikesta. Se helpottaa treenaamista huomattavasti, kun voi sanoa ihan mistä vaan. Treeneissä painetaan aina sata lasissa, ja on aina parempi kun pidetään huumori mukana tekemisessä.

Cessi ja Jussiville tanssivat nyt neljättä kauttaan yhdessä. He ovat kivunneet lyhyessä ajassa kansainväliseen keskikastiin ja 2000-luvun menestyksekkäimmäksi suomalaispariksi.

Helsingin MM-kisojen jäätanssikisan sijoitusten perusteella jaetaan 19 maapaikkaa vuoden 2018 talviolympialaisiin. Team Cessiville oli viime vuoden MM-jäillä sijalla 18 ja on nytkin vahvoilla suoran olympiapaikan nappaajaksi.

teksti Jyrki Pirkkalainen | kuva Elina Paasonen
Taitoluistelu-lehti 2/2017

[divider]Fakta[/divider]

Cecilia Törn
syntynyt 13.2.1994 Hyvinkäällä

Jussiville Partanen
syntynyt 15.7.1991 Kuopiossa

Valmentaja: Maurizio Margaglio
Koreografit: Massimo Scali, Marina
Zueva, Maurizio Margaglio

LO: Blues, jive
VO: Gravitivy, Life

SB: 142.90